Trafikverket

Klart med flygtrafik till Hemavan, Vilhelmina, Lycksele till oktober 2019

Dela

Nu är det klart med flygtrafiken Stockholm Arlanda till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele fram till oktober 2019. Flygoperatören avser att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats.

Trafikverket har nu beslutat att tilldela flygoperatören Amapola Flyg AB flygtrafiken till och från Stockholm Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele från 1 februari till oktober 2019. Amapola Flyg AB planerar att mellanlanda flyg från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats.

– Det är viktigt för dessa orter att vi säkrar trafiken och därmed tillgängligheten, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Efter flygbolaget Nextjets konkurs utnyttjade Trafikverket ett nödförfarande för att snabbt få tillbaka trafiken på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Ett avtal enligt EU:s nödförfarande får avse maximalt sju månader och det nuvarande avtalet löper ut i januari 2019.

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken för ytterligare nio månader så att avtalet ligger i fas med kommande upphandling av flyglinjer (perioden oktober 2019 – oktober 2023).


Trafikavtal löser tillgänglighetsbrister
Trafikverket har regeringens uppdrag att i hela landet avhjälpa brister i tillgängligheten i den interregionala kollektiva persontrafiken mellan regioner, där det saknas förutsättningar för kommersiell trafik. Det kan ske genom så kallade trafikavtal, vilket innebär att Trafikverket betalar ersättning till trafikföretag för interregional kollektiv persontrafik med flyg, tåg, buss och Gotlandstrafiken som är ett särskilt uppdrag.

En förutsättning för trafikavtalen är att Trafikverket har beslutat om allmän trafikplikt för en linje. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008.

Kontakter

Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät,
Trafikverket, 010-123 58 59
Trafikverkets pressjour, 0771- 31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum