Trafikverket

Klart med flygtransfer till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele

Dela

Nu är det även klart med flygtransfer till och från Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Trafikstarten sker måndag 18 juni.

Trafikverket anordnar tillfällig anslutningstrafik i samverkan med Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västerbotten, tills flygtrafiken på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele kommer igång. Trafiken med den tillfälliga flygtransfern startar 18 juni.

Anslutningstrafikens tider för Hemavan, Vilhelmina och Lycksele anpassas till flygets inrikes reguljära avgångar samt ankomster på Umeå Airport till/från Stockholm Arlanda enligt tidtabell.

För mer information hänvisas till Region Västerbottens webbsida som uppdateras löpande.

- Den tillfälliga anslutningstrafiken lindrar effekterna av uppehållen i flygtrafiken, och det är viktigt för resenärerna, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Tidigare idag blev det klart att Trafikverket anordnar tillfällig anslutningstrafik i samverkan med Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, tills flygtrafiken på linjerna Arvidsjaur och Gällivare kommer igång. Trafiken till Arvidsjaur startar den 15 juni, och för Gällivare gäller den 18 juni.

Bakgrund

Efter Nextjets konkurs har Trafikverket tilldelat flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken till och från Stockholm/Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Trafikstarten sker 1 juli.

Amapola Flyg AB kommer även att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats. Trafikstart 12 augusti (flygplatsen har semesterstängt). Ingen flygtransfer är planerad.

För linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Trafikverket kunnat utnyttja ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och har gjort en tilldelning av trafiken för en period av sju månader. Parallellt har Trafikverket initierat en upphandling som ska säkerställa trafiken efter perioden och fram till oktober 2019.

För linjerna Arvidsjaur och Gällivare, som omfattas av en annan upphandling, är den preliminära trafikstarten mitten av september.

Fakta, trafikavtal

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008. Förordningen styr i vilken omfattning flygtrafiken ska bedrivas inom ramen för grundläggande tillgänglighet.

Kontakter

Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät, Trafikverket, 010-123 58 59
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum