Trafikverket

Klart med fortsatt nattågstrafik till övre Norrland

Dela

Trafikverket har idag beslutat att förlänga avtalet om nattåg till och från övre Norrland med två år.

– Vi är nöjda med samarbetet med regionala aktörer och SJ, som har resulterat i en positiv resandeutveckling, säger Anna Fällbom, chef Transportsystem och utredningar på Trafikverket.

Beslutet omfattar en fortsättning av nuvarande upplägg med två nattåg per dygn i vardera riktningen mellan Stockholm och övre Norrland. Nuvarande avtal, som sträcker sig mellan 2013-2018, förlängs till och med december 2020. Inför förlängningen ska ett nytt avtal ingås med SJ.

Inför upphandlingen av nuvarande avtal initierade Trafikverket en samverkansgrupp med regionala aktörer. Syftet var att utveckla trafiken och verka för att resandet med tågen ökar. Efter en nedgång under 2013 och 2014 har resandet ökat under 2015 och 2016. 2016 uppgick antalet resande till 490 000 per år, vilket är den högsta nivån sedan 2010.

– Med dagens beslut får nattågstrafiken god kontinuitet och vi får möjlighet att följa utvecklingen ytterligare inför framtiden, säger Anna Fällbom.

 

Bakgrund

Trafikverket har i uppdrag att i hela landet avhjälpa tillgänglighetsbrister i den interregionala kollektiva persontrafiken, det vill säga persontrafik mellan regioner, där sådan inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Det sker genom så kallade trafikavtal för flyg, båt, buss och tåg, där nattågen till övre Norrland utgör en del.

Trafikverket prioriterar avtalen utifrån avtalets effekt på tillgängligheten, med hänsyn taget till kostnaden. Inför beslut om en upphandling genomför Trafikverket en utredning av hur väl trafiken kan bidra till att förbättra tillgängligheten.

Kontakter

Anna Fällbom, chef Transportsystem och utredningar, Trafikverket, 070-338 20 80
Arnold Vonkavaara, regionchef Nord, Trafikverket, 070-526 50 36
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum