Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Klart med skärpta krav på cancerframkallande ämnen

Dela

På onsdagen godkände Europaparlamentet nya, skärpta gränsvärde för sammanlagt 13 olika cancerframkallande ämnen i arbetsmiljön. Med 540 röster för, endast sex emot och 119 som avstod, valde parlamentet att tydligt sätta arbetstagarnas hälsa främst.

- Ingen ska behöva dö av cancer på grund av jobbet, säger Marita Ulvskog (S), som har lett förhandlingarna om de nya reglerna.

Det handlar om ämnen som är vanligt förekommande inom bland annat byggindustrin, träindustrin, pappersindustrin, och även i tillverkningen av allt ifrån lösningsmedel, papper, möbler, leksaker och bilar till flygplan.

Förutom de strängare gränsvärden som EU-kommissionen föreslog tidigare i år, drev Marita Ulvskog igenom ytterligare skärpning av gränserna för sexfaldigt krom och trädamm.

- Dessutom garanteras alla som en gång har utsatts för dessa ämnen livslånga hälsokontroller, säger Marita Ulvskog.

Kommissionen ska också utvärdera om lagstiftningen även ska omfatta reproduktionsstörande ämnen, som drabbar arbetstagares fertilitet och orsakar fosterskador.

Detta är första gången på tio år som lagstiftningen på området ses över. Arbetet har försenats upprepade gånger, framförallt på grund av hårt motstånd från industrin och dess företrädare.

- Företagen ska inte kunna konkurrera med en arbetsmiljö som sätter de anställdas liv och hälsa på spel. Nu har vi tagit det första viktiga steget mot en säkrare arbetsmiljö i Europa, säger Marita Ulvskog.

Cancer är idag den främsta orsaken till arbetsrelaterade dödsfall i Europa. Fler än hälften, 53 procent, av alla dödsfall som kopplas till arbetsmiljön beror på cancer. Framförallt handlar det om lungcancer, lymfosarkom och cancer i urinblåsan.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet