Norrköpings kommun

Klart med upphandling av väktartjänster

Dela

En upphandling av en samlad väktarorganisation är nu avslutad. Även i fortsättningen kommer Securitas att leverera väktartjänster till Norrköpings kommun men i en ny form. Det nya avtalet börjar gälla 1 april 2021 då det nuvarande avtalet med Securitas löper ut.

Foto: Nicole Olsson.
Foto: Nicole Olsson.

Med en fast väktarorganisation kan vi bygga upp ett bättre samarbete mellan väktare/ordningsvakter och vår övriga personal samt med polis. Det här betyder inga nya pengar men ett smartare sätt använda de pengar vi har. Vi menar att detta kommer att vara ett mer effektivt sätt att arbeta med tryggheten i Norrköping, säger kommunstyrelsen ordförande Lars Stjernkvist (S)

Kommunfullmäktige fattade 25 mars 2019 beslut om att upphandla väktare för att få en samlad organisation för tjänsterna. Som det är idag har kommunen ett upphandlat grunduppdrag med Securitas till en kostnad på 1,2 miljoner kronor per år. Verksamhetsmässigt innebär detta att en väktare med bil under kvälls- och nattetid genomför bevakning, besvarar och åtgärdar larm och vid behov ger stöd till kommunens verksamhet. 

Utöver grunduppdraget köper kommunens nämnder på löpande räkning fler tjänster när det behövs. Sammanlagt har kommunens kostnad för bevakningstjänster de senaste åren legat på mellan fem och sju miljoner kronor per år. Den nya tjänsten kommer att kosta sex miljoner kronor per år vilket alltså är i paritet med tidigare års kostnader för bevakningstjänster i kommunen och vissa kommunala bolag.

Det nya avtalet omfattar i praktiken runt 10 heltidstjänster och innebär att kommunens väktarresurser är i tjänst med minst två väktarbilar dygnet runt, bortsett från klockan 03:30 – 06:00 då endast en bil är igång.

Det blir en mer kraftfull bevakning än i nuläget. Väktarorganisationen blir genom ett nära samarbete med tjänstemännen på säkerhetsenheten en del av planeringen av insatser för ökad säkerhet och trygghet i kommunens verksamheter. Effekterna av god planering innebär att inte några extrabeställningar från verksamheterna av väktartjänster ska behövas, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun.

 Vi på Securitas är mycket stolta att ha blivit antagna som partner/leverantör gällande säkerhetstjänster för Norrköpings kommun. Det känns speciellt spännande med det nya upplägget med en samlad väktarorganisation och  vi är övertygade att detta är rätt väg att gå för att uppnå en ökad säkerhet inom Norrköpings kommun, säger Joachim Höög, regionchef för Securitas Sverige AB.

Kommunens behov av utökad bevakning har under de senaste åren bestått av en större mängd korta uppdrag men också uppdrag över längre tid, till exempel vid högstadieskolor och enheter inom vård- och omsorgskontorets verksamheter. Sedan 2015 finns också en ordningsvakt placerad på stadsbiblioteket under öppettid. Det efter mångåriga problem med missbrukande besökare.

Den nya organisationen kommer att ge oss större möjligheter att snabbt avsätta väktare när behov uppstår. Inga nya resurser kommer att tillföras verksamheten utan de pengar vi i dag köper bevakningstjänster för kommer att överföras till den nya organisationen. Vi tror att kommunens trygghetsfrämjande arbete nu kommer att bli både bättre och mer kostnadseffektivt, säger kommunalråd Reidar Svedahl (L).

Kontakt:
Lars Stjernqvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd
Telefon: 070-643 83 33

Richard Tjernström
Titel: säkerhetschef, Norrköpings kommun
Telefon: 073-078 20 67
_____________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Foto: Nicole Olsson.
Foto: Nicole Olsson.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum