Upplands Väsby kommun

Klartecken för planering av ny grundskola

Dela

Kommunstyrelsen vill projektera för en grundskola om 600 platser till höstterminen 2023. Grundskolan är tänkt att byggas på Smedsgärdet, norr om Vilundaparken.

Smedsgärdshallen  med intilliggande tomt.
Smedsgärdshallen med intilliggande tomt.

Beslutet tas för att kunna tillgodose kommunens behov av grund- och förskoleplatser till 2023. Smedsgärdet har kommit till som ett alternativ till den tidigare planeringen av en grundskola i Vilundaparken. Det projektet lades ned efter svårigheter att kunna bygga där.

Behovet av en ny grundskola finns dock kvar och grundar sig på analysen av den senaste befolkningsprognosen.

- Skolan på Smedsgärdet gör att vi täcker underskottet på grundskoleplatser som hade uppstått 2023 och täcker behovet fram till 2026 då vi ser behov av ytterligare grundskoleplatser, säger fastighetsstrateg Björn Sundberg.

Marken vid Smedsgärdet är den enda obebyggda mark i centralt läge och som har en gällande detaljplan som medger byggnation av skola/förskola.

- Det är jättebra att kommunen snabbt hittade nya vägar framåt efter negativa besked från länsstyrelsen om planerna vid Vilunda. Med den nya skolan på Smedsgärdet möter vi upp behovet av skolplatser i centrala Väsby, säger Joanna Masoura (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Kommunstyrelsens beslut i måndags innebär att tjänstemän inom kommunen får i uppdrag att gå vidare med en projektering som innebär utredningar av både praktiska och tekniska frågor kring uppförandet av en grundskola. I utredningen ingår också att ta ställning till behovet av en eventuell förskola i lokalerna.

Den beräknade kostnaden för skolan, 275 miljoner, finns med i flerårsplanen 2019-2022.

Kontakter

Bilder

Smedsgärdshallen  med intilliggande tomt.
Smedsgärdshallen med intilliggande tomt.
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 87
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum