Bookmark Förlag

Klas Ekman vinner priset ”Årets deckardebut” för De kapabla

Dela

Under Bokmässan delades Crimetime Award ut till 2021 års vinnare. Bland dem finner vi Klas Ekman som tog hem priset för Årets deckardebut för sin bok De kapabla, utgiven på Bookmark Förlag. Stort grattis, säger vi till Klas Ekman.

Foto: Linnea Jonasson Bernholm/Appendix fotografi
Foto: Linnea Jonasson Bernholm/Appendix fotografi

”Jag håller detta pris mycket högt”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Det är en väldigt fin känsla att få vara med från start när ett starkt författarskap etableras, och jag är säker på att Klas Ekman går en stark framtid till mötes.”

Juryns motivering:
”För en mångbottnad, originell och mycket välkomponerad story med både svärta och humor. Ett ödesdigert misstag följs av en rad dåliga beslut, och vi sitter som fastnaglade när de till synes helt vardagliga huvudkaraktärerna steg för steg gräver sin egen grav. Det är absurt, underhållande och fruktansvärt skrämmande. Precis som i en skrattspegel där vi får syn på oss själva och vår samtid i den förvrängda bilden sätter vi skrattet i halsen. Priset går till en komplett debut i genren diskbänksrealism noir.”

Crimetime Award delas ut årligen under Bokmässan i Göteborg till författare som kommit att influera deckarmarknaden under året som gått. De kapabla nominerades till debutantpriset av en jury och röstades sedan fram av läsare över hela landet.

”Jag minns inte när jag blev så glad senast och det är fantastiskt kul att ha vunnit priset, inte minst eftersom konkurrensen var stenhård med bara jättebra böcker. Jag är helt tagen av motiveringen från Crimetimes jury”, säger Klas Ekman om vinsten. ”För exakt ett år sen hade jag fantiserat ihop så många sågningsrubriker att norra Europas alla dagstidningar inte räckt till, så det här varma mottagandet har varit överraskande och helt på tvärs med mina nojiga förväntningar. Så jag vill tacka alla som röstat och förstås även juryn.”

Han tillägger: ”Jag tänkte nog egentligen att jag bara ville skriva en så bra och underhållande relationsthriller som möjligt inspirerad av gamla noirromaner. Men det sägs ju att originalitet uppstår när man försöker göra som alla andra – och misslyckas. Det ligger något i det.”

Klas Ekman har en bakgrund som förläggare och journalist och har skrivit för Svenska Dagbladet, Icon och Café. Han är sedan tidigare känd som författaren bakom ett antal biografier som rönt stor uppmärksamhet (bland andra Livet med Ken Ring och Sjung tills du stupar med Tommy Körberg).

Den skönlitterära debuten De kapabla är en intensiv relationsthriller om vad som händer med människan när det mest otänkbara inträffar – och om de desperata valen vi gör när vi har som mest att förlora. Klas Ekman är även nominerad till priset Årets bok där vinnarna röstas fram av läsare. Vinnarna tillkännages 8 oktober. Läs mer om Årets bok-nomineringen här.

För recex-förfrågningar eller kontakt med författaren, vänligen hör av dig till:

Josefine Bergkvist, Bookmark förlag
josefine.bergkvist@bookmarkforlag.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Linnea Jonasson Bernholm/Appendix fotografi
Foto: Linnea Jonasson Bernholm/Appendix fotografi
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Omslag: Marcell Bandickson
Omslag: Marcell Bandickson
Ladda ned bild
Foto: Kristian Pohl
Foto: Kristian Pohl
Ladda ned bild

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

Flerfaldigt prisbelönade och bokaktuella Lauren Groff äntligen i Sverige12.10.2021 11:04:58 CEST | Pressmeddelande

Idag kommer Lauren Groffs nya roman Matrix på svenska. Efter en lång prisbelönt utgivning släpper hon en roman som ger nytt perspektiv på kvinnors liv genom historien. Matrix har mottagits till stående ovationer i USA och kommit till final i National Book Award. Idag möter författaren för första gången sina svenska läsare på Internationell författarscen på Kulturhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum