Dramaten

Klassisk fars i ny tappning av Ellen Lamm

Dela
Feydeaus pjäs Un fil à la patte från 1894 har i Ellen Lamms bearbetning fått titeln Förlovningen. En klassisk fars som med svart humor och älskvärda karaktärer även fångar ett stort mänskligt allvar. Premiär på Lilla scenen den 10 januari.
Rasmus Luthander och Maia Hansson Bergqvist. foto: Sören Vilks
Rasmus Luthander och Maia Hansson Bergqvist. foto: Sören Vilks

Förlovningen utspelar sig i 30-talets Paris. Sångerskan Lucette har förälskat sig i den charmige, men fattiga Bois-d’Enghien. Lucette vet bara inte att Bois-d'Enghien i hemlighet friat till en annan kvinna, och att deras förlovningsfest närmar sig med rasande fart. Bland dagbäddar, cocktails och skvallrande tjänstefolk vävs karaktärernas lögner och snurriga relationer ihop i en allt mer ohållbar situation. 

Feydeau är en föregångare till den absurda teatern. Han ser oss alla som fångna i en mörk verklighet vi inte kan undfly. Jag blev nyfiken på hans sätt att skildra hur vi ljuger för oss själva och varandra. Det är en tragedi men situationerna är oerhört roliga, berättar Ellen Lamm om Förlovningen.

 Originalpjäsen Un fil à la patte (på engelska Love on the Rack eller Cat Among the Pigeons) hade premiär på Théâtre du Palais-Royal i Paris 1894, och anses vara ett av Feydeaus mästerverk. Nu sätts den upp i regi av Ellen Lamm med Maia Hansson Berqqvist och Rasmus Luthander i rollerna som Lucette och hennes älskare Bois-d’Enghien. Nyskriven musik av Matti Bye som skapat både musik till teater och film och som bland annat tilldelades en Guldbagge för bästa filmmusik 2014.  

Ellen Lamm har tidigare regisserat ett antal uppmärksammade föreställningar på Dramaten, senast Det blåser på månen 2017 och Vad är pengar? 2015. 

Georges Feydeau var en fransk dramatiker verksam under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Han skrev komedier och farser som ofta handlade om borgare och adelsmäns som hamnade i diverse problem. Dramaten har av Feydeau tidigare satt upp; Fruns salig mor, Leva Loppan, Herrn går på jakt och I nöd och lust

Medverkande: Danilo Bejarano, Magnus Ehrner, Gunnel Fred, Janna Granström, Electra Hallman, Maia Hansson Bergqvist, Omid Khansari, Rasmus Luthander, Tova Magnusson och Eric Stern.

Av: Georges Feydeau
Översättning: Katrin Ahlgren
Bearbetning: Ellen Lamm och Magnus Florin
Regi: Ellen Lamm
Scenografi och kostym: Rikke Juellund
Ljusdesign: Torben Lendorph
Peruk och mask: Thea Holmberg Kristensen/Natalie Pujol
Musik: Matti Bye

Förlovningen, premiär 10 januari, Lilla scenen 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rasmus Luthander och Maia Hansson Bergqvist. foto: Sören Vilks
Rasmus Luthander och Maia Hansson Bergqvist. foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye