Göteborgs stift

Klimatfrågorna i fokus i biskopsbrev

Dela

I dagarna släpps en reviderad upplaga av "Ett biskopsbrev om klimatet". Klimatfrågorna står i fokus och Svenska kyrkans biskopar vill ge ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdiskussionen. Biskopsbrevet presenteras på fredag vid en klimatkväll i Göteborg med bl a ärkebiskop Antje Jackelén och Greta Thunberg.

Ett biskopsbrev om klimatet.
Ett biskopsbrev om klimatet.

En älskad skapelse är hotad. Sedan den första versionen av "Ett biskopsbrev om klimatet" publicerades 2014 har ett globalt klimatavtal slutits – Parisavtalet. Avtalet skapade hopp och ledde till kraftsamling. Fyra år senare ser vi ökade insatser parallellt med att inflytelserika ledare som i USA och Brasilien vill förhindra kraftfulla klimatåtgärder. Kartan har helt enkelt ritats om och vi befinner oss i ett nödläge för klimatet. Därför publicerar Svenska kyrkan den 27 september "Ett biskopsbrev om klimatet" i reviderad form.

– Som biskopar är vi ödmjuka inför de utmaningar som klimatkrisen ställer oss inför, säger biskop Susanne Rappmann. Vi behöver förändra, men också förändras. Vi behöver påminna oss om hur människor och nationer genom historien överträffat sig själva och gjort det som ingen trott var möjligt. Kristen tro bärs av erfarenheten av att det till synes omöjliga kan bli verklighet. Uppgivenhet ska inte få sista ordet.

Klimatbrevet är ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdiskussionen i landet, med tydliga uppmaningar till bland andra svenska och internationella beslutsfattare.

Klimatkväll med Greta och Antje på Konserthuset den 27 september
Klimatkrisen är akut. Mycket talar för att de kommande decennierna är avgörande för vår framtid. Det väcker oro och frågor – men också engagemang och en vilja att förändra. Tillsammans. Därför bjuder Bokmässan, Dagens Nyheter, bokförlaget Polaris och Svenska kyrkan in till en kväll för klimatet. Det blir musik, samtal och tankar kring framtidens stora ödesfråga. En kväll som ger kunskap och inspiration – i ordets bästa bemärkelse!

Medverkar gör Greta Thunberg via videolänk, ärkebiskop Antje Jackelén, Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, och Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör. Under klimatkvällen kommer det reviderade och nytryckta Biskopsbrevet om klimat att delas ut till besökarna.

Läs mer om "Ett biskopsbrev om klimatet" på Svenska kyrkans webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/biskoparnas-brev-om-klimatet 

"Ett biskopsbrev om klimatet" finns också bläddringsbar och nedladdningsbar som PDF:
https://issuu.com/svenskakyrkan/docs/sk19018-biskopsbrev-klimat-webb 

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Ett biskopsbrev om klimatet.
Ett biskopsbrev om klimatet.
Ladda ned bild
Ett biskopsbrev om klimatet.
Ett biskopsbrev om klimatet.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Dubbla vigningar i coronatider8.6.2020 07:37:11 CESTPressmeddelande

Söndagen den 14 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, fem till präster och två till diakoner. Med rådande restriktioner om max 50 personer delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda sju personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. En av prästkandidaterna är döv och teckenspråkig. Därför kommer en av gudstjänsterna att teckenspråkstolkas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum