Vänsterpartiet Storstockholm

Klimatomställningen måste vara snabb och rättvis

Dela

Vi kräver att det utlyses nödläge för klimatet i Stockholmsregionen. Trots alla vackra ord fortsätter utsläppen att öka, både i Stockholmsregionen och i Sverige som helhet. Alla fakta visar att vi har ont om tid om vi vill att våra barn och barnbarn ska ha en framtid på vår planet.

- Klimatomställningen måste vara rättvis. De som släpper ut mest ska betala mest. 100 företag står för 71 procent av utsläppen. När det gäller privatpersoners utsläpp är det de rika som flyger mest, har bränsleslukande bilar och konsumerar berg av kläder och prylar. De roffar åt sig en stor bit av vår gemensamma framtid, säger Elena Karlström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Under värmeböljan sommaren 2018 presenterade Vänsterpartiet Storstockholm vårt program Omställningsplan för klimatet. I den lyfter vi bland annat fram hållbara resor och klimatsmarta, billiga hyresrätter. Vi måste ställa om politiken nu för att rädda klimatet.

- En rättvis klimatpolitik måste gå före alla andra politiska beslut. Vi har bara 10 år på oss att klara omställningen till en hållbar värld. Vi måste införa nolltaxa i kollektivtrafiken för att få ner antalet bilar i regionen och bygga ut cykel- och gångvägar. Inte bygga fler motorvägar, säger Elena Karlström.

Klimatfrågorna måste överordnas alla andra politiska beslut. IPCC:s rapport från i höstas visar att läget är akut om vi ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Rapporten kräver politiskt agerande på alla nivåer vilket inte sker i dagsläget. Även i Stockholmsregionen måste vi gå från ord till handling.

- Vi måste bygga billiga och klimatsmarta hyresrätter så fler kan bo på mindre yta. Genom att stänga Bromma flygplats skulle stora arealer frigöras för att bygga bostäder. Och vi behöver verkligen inte fler landningsbanor på Arlanda. Dessutom slipper vi utsläpp och buller från flygtrafiken. Det är hög tid att agera för klimatet, säger Elena Karlström.

Läs Omställningsplan för klimatet här: http://storstockholm.vansterpartiet.se/files/2018/06/omst%C3%A4llningsplan-FINAL.pdf

Läs mer:
https://www.dn.se/nyheter/politik/vansterpartiet-sverige-bor-utlosa-nodlage-for-klimatet/

https://www.etc.se/klimat/v-vill-se-klimatnodlage-maste-overordnas-alla-politiska-beslut

Kontakt
Anna Nilsson, kommunikationsansvarig
08-654 13 18
anna.nilsson@vansterpartiet.se

Vänsterpartiet Storstockholm

Box 12 669, 112 93 Stockholm
Besöksadress: Kungsgatan 84
org.nr:802004-5350
Tel: 08-654 13 10
E-post: storstockholm@vansterpartiet
Web: storstockholm.vansterpartiet.se

Nyckelord

Bilder

Om

Vänsterpartiet Storstockholm
Vänsterpartiet Storstockholm
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

08-6540820http://storstockholm.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet. Stockholmsdistriktet är en sammanslutning av tusentals människor som arbetar tillsammans för det målet på många olika sätt: på torget, i bostadsområdena och i kommunen.

 

Följ Vänsterpartiet Storstockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Storstockholm

Sverige tillämpar en rasistisk flyktingpolitik mot hbtq-flyktingar2.8.2019 12:41:00 CEST | Pressmeddelande

De flesta av oss vill leva i ett samhälle som respekterar mänskliga rättigheter. Samtidigt skickar vi tillbaka hbtq-personer på flykt till de förtryckande länder som de lyckats lämna. Sverige driver en rasistisk flyktingpolitik som slår hårt mot de mest utsatta. - Jag har tryggheten att komma från ett land där jag inte förföljs på grund av vem jag älskar. Så är det inte för alla. Vi måste förbättra för hbtq-flyktingar, dom drabbas extra hårt av den osolidariska flyktingpolitiken, säger Malin Björk, talesperson i hbtq-frågor för Vänsterpartiet. Vänsterpartiet har tagit strid för asylrätten, som urholkats de senaste åren. Till exempel när riksdagen röstade för att förlänga inskränkningarna i Sveriges asyllagstiftning. Inskränkningar som till en början drevs igenom av en S- och MP-ledd regering, då under benämningen ”den tillfälliga flyktinglagen”. Även den partipolitiskt obundna organisationen RFSL har tagit ställning mot den svenska repressiva flyktinglagen. När både EU och Sverige stän

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum