Läkemedelsverket

Kliniska prövningar i världsklass kräver tid, engagemang och investeringar

Dela

Sverige ska vara bäst på Life science i Europa. För att detta ska bli verklighet krävs stora och gemensamma satsningar i både tid och pengar. Det framför Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson i en debattartikel i Dagens Industri idag.

Regeringen ska tillsätta en utredning för att se över förutsättningarna för att bedriva kliniska prövningar. Det är ett mycket bra och välkommet initiativ. Samtidigt måste kliniska prövningar få kosta tid, pengar och uthållighet. Det kommer att krävas stora ansträngningar från alla parter för att bryta den nedåtgående trenden för företagsinitierade kliniska prövningar.

Om regeringens Life science-strategi ska bli verklighet och för att Sverige ska bli en ledande Life science-nation krävs följande fem åtgärder:

  1. Patientnära forskning i vårdmiljöer.
  2. Snabb och effektiv implementering av EU:s nya regelverk som trädde i kraft den 31 januari i år.
  3. Ett gott samarbete mellan akademin, forskningen samt hälso- och sjukvården.
  4. Satsningar på att kommunicera med och engagera alla som kan bidra till att vi får fler kliniska prövningar.
  5. Utveckling av säkra metoder för klinisk forskning som kan omfatta fler genom att underlätta deltagande var du än bor i landet.

Relaterad information

Debatt: Kliniska prövningar i världsklass kräver tid, engagemang och investeringar

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande

Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum