IKEA

Kliv in i det urbana vardagsrummet med ÖVERALLT – 10 maj 2019

Dela

IKEA öppnar dörrarna till det urbana vardagsrummet tillsammans med afrikanska formgivare och konstnärer. Den 10 maj lanseras ÖVERALLT, unika objekt på tillfälligt besök, inspirerade av moderna afrikanska livsstilar med syftet att bygga broar.

ÖVERALLT är 33 möbler och föremål som bjuder in till spontant umgänge och nya infallsvinklar. Tradition möter nya idéer i allt från skimrande väskor av spillmaterial från tillverkningen av chipspåsar till korgar inspirerade av hårkonstens flätning och svängda bänkar för gemensamma mitt-i-veckan-middagar.

Resan med ÖVERALLT startade under sydafrikanska konferensen Design Indaba för två år sedan. 10 konstnärer och formgivare från fem afrikanska länder, verksamma inom arkitektur, mode, skulptur och möbeldesign, blev inbjudna att samarbeta med 5 formgivare från IKEA. Tillsammans har dom utforskat moderna afrikanska livsstilar i urbana områden och den kreativa explosion som sker nu i många afrikanska städer. Samarbetet har mynnat ut i något vi kallar det urbana vardagrummet – mötesplatser med grundtanken att riva murar och bygga broar.

– Det är så här design gör världen mindre och för människor från olika kulturer närmare varann, förklarar Bibi Seck, formgivare till ÖVERALLT gungstol och fotpall. I sina sittmöbler har Bibi hämtat inspiration från en mer reflektiv livsstil som inbjuder till paus och eftertanke.

Nairobibaserade Bethan Rayner och Naeem Biviji har i samarbetet med IKEA lyft kenyanska seder som bidrar till både umgänge, positiva matupplevelser och viktiga avbrott i en hektisk vardag.

– Vi är intresserade av idéer som inte bara gör nytta i Afrika utan kan vara relevanta var som helst. Vi är intresserade av ritualen som gör att människor slår ner på tempot, som att sätta sig ner, äta och dricka tillsammans. Gjutjärnsgrytan de tagit fram är inspirerad av den kenyanska seden att samlas, laga mat och äta utomhus kring en gemensam spis, lite som att campa i stan.

Den prisbelönte modeskaparen Laduma Ngxokolo från Sydafrika har skapat flera textila mönster för ÖVERALLT. Laduma berättar att det har varit väldigt inspirerande att träffa människor från andra sidan jorden för att tillsammans ta fram innovativa lösningar.

– Men det är inte allt tillägger han. Det här samarbetet öppnar nya dörrar för alla inblandade, och vår kontinent får en ny röst.

Läs mer: ÖVERALLT pressmaterial (pdf)
IKEA.today: OVERALLT på Design Indaba
Säljstart: 10 maj 2019, begränsad upplaga. Säljs på alla IKEA varuhus, ej online.
Kontakt: press.sto@ikea.com

Intervjufilmer:

Sindiso Khumalo
Renee Rousouw
Hend Riad och Mariam Hazem
Laduma Ngxokolo
Bibi Seck
Bethan Rayner och Naeem Biviji

Intervju med Selly Rabe Kane

Bilder

Om

IKEA
IKEAIKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA-varuhus, en kökspop-up samt e-handel i Sverige. Varuhusen hade 38,1 miljoner besök och hemsidan 90 miljoner besök under verksamhetsåret 2017. I Sverige finns cirka 11 000 medarbetare inom IKEA-koncernen, varav cirka 8 200 inom varuhusorganisationen.

www.IKEA.se.twitter.com/IKEASverige

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

Hållbart och cirkulärt när nyheterna radas upp under årets Democratic Design Days4.6.2019 11:17:33 CESTPressmeddelande

Democratic Design Days är IKEAs årliga event där journalister från hela världen bjuds in för att ta del av alla kommande nyheter, innovationer, designsamarbeten, trender och framtidsspaningar. Under 2019 års upplaga väntas över 300 journalister från 50-talet länder anlända Älmhult. Merparten av nyheterna är inom ramen för hållbarhet och cirkularitet, i syfte att underlätta för IKEAs kunder att kunna minska sin klimatpåverkan och förbrukning av naturens resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum