Fora

Knappt 2 av 10 pratade om tjänstepension vid senaste anställningsintervjun

Dela

Tjänstepension är allt viktigare och kan när man slutar arbeta stå för nära hälften av den totala pensionen. Trots det är det bara 17 procent av svenskarna i arbetsför ålder som uppger att den de talade med vid senaste anställningsintervjun tog upp tjänstepension. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag. Med en särskild dag för tjänstepensionen vill pensionsbranschens aktörer gemensamt lyfta en viktig del av pensionspyramiden.

– Det är olyckligt att inte fler inser att tjänstepensionen är en viktig förmån i anställningen och kommer att vara en stor del av den framtida inkomsten, pensionen. Att knappt 2 av tio uppger att de har talat om tjänstepension kan bero på okunskap eller att det är något som ligger långt fram i tiden och därför inte känns så viktigt just nu. Men att prata om tjänstepensionen borde bli en naturlig del vid anställningsintervjun och även något man bör gå igenom regelbundet exempelvis vid det årliga lönesamtalet, säger Elisabeth Hedmark, Privatekonom på Länsförsäkringar.

Det är något fler i åldrarna 30 till 49 år (21 procent) än bland andra åldersgrupper som talat om tjänstepension på anställningsintervjun och det är vanligare bland män (19 procent) än kvinnor (14 procent). Även storstadsområdena (23 procent) utmärker sig något mer än övriga landet när det gäller att prata tjänstepension vid intervjun.

– Det borde pratas mer om tjänstepension även vid anställningsintervjun. Arbetsgivare har mycket att vinna på att informera om det. Undersökningen visar också att det bland tjänstemän (25 procent) oftare är ett samtalsämne på intervjun än det är bland arbetare (13 procent). Så bör det inte heller vara, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september, i år för sjunde gången. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida inkomsten som pensionär. Organisationerna som står bakom dagen i år är Alecta, AMF, Collectum, Fora, KPA Pension, Länsförsäkringar, Min Pension, Nordea, OFR, Pensionsmyndigheten, PRI Pensionsgaranti, PTK, Skandia, SPV, Svenskt Näringsliv, Swedbank och Unionen. Läs mer på tjanstepensionensdag.se och på Facebook.

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Fora