Svenska kyrkan

​Ko-effekten räddar liv

Dela

På söndag, den 26 februari, startar Svenska kyrkans årliga insamlingskampanj under fastetiden. Målet är att samla in 35 miljoner kronor. I år lyfts ko-kalvprojektet i Tanzania som hjälper människor att skapa sig en framtid med hjälp av en ko. Tusentals frivilliga och anställda är engagerade i kampanjen.

För Cecilia Pascal Mabula och hennes familj i byn Lugella är ko-effekten på riktigt. Bild: Magnus Aronson/Ikon
 

- Ko-kalvprojektet i Tanzania är ett utmärkt exempel på ett arbetssätt som verkligen lyfter människor ur fattigdom. Här är vi med och tillsammans skapar konkret förändring, säger Claes Anckarman, projektledare för kampanjen.

Ko-effekten

Det börjar med en ko och resulterar i många olika bra ko-effekter. Det ger människor möjlighet att ändra riktning på livet. I projektet ansöker en familj om att få en dräktig kviga. En i familjen får utbildning i hållbart jordbruk och koskötsel. Kon ger mjölk som de kan dricka och sälja. En trygg inkomst gör att barnen kan gå i skolan. Kon får kalvar som skänks vidare till andra familjer. Övriga kalvar kan säljas. Familjen kan sedan investera i hus, fler djur, grödor eller annat som familjen behöver.

– Det är fascinerande att se hur en vanlig ko kan bli en sådan möjliggörare. Hon kan lösgöra den inneboende kraft till förändring, som finns hos människor som lever i utsatthet, säger Claes Anckarman.

Koeffekten from Svenska kyrkan on Vimeo.

Filmen om ko-kalvprojektet kommer att visas på SF:s biografer över hela landet under kampanjen.

Om Fastekampanjen

Insamlingskampanjen engagerar tusentals frivilliga och anställda i Svenska kyrkans församlingar. De sprider information och samlar in pengar till utsatta människor på många olika sätt. Kontakta gärna den lokala församlingen för att få information om aktiviteter under Utrota hungern-kampanjen.

Fastekampanjen pågår i sex veckor, mellan 26 februari och 9 april.

Människor hungrar

Idag går närmare 795 miljoner människor hungriga. Orsakerna till att så många inte har tillräckligt med mat är komplexa men i grunden handlar det om fattigdom, demokrati och rättvisa. Därför bedriver Svenska kyrkan, som en av Sveriges största biståndsorganisationer, ett brett och omfattande arbete för en rättvis värld utan hunger, fattigdom och förtryck.

Kontakt

Claes Anckarman, projektledare för fastekampanjen, 0768-03 41 00

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum