Huddinge kommun - politik

Koalitionen i Huddinge satsar 1,5 miljoner kronor på att motverka ofrivillig ensamhet

Dela

Den ofrivilliga ensamheten bland äldre är ett allt större problem i Sverige. Därför kommer den styrande koalitionen i Huddinge att föreslå kommunfullmäktige en extra satsning på 1,5 miljoner kronor för att utveckla kommunens förebyggande och uppsökande arbete genom att i samarbete med civilsamhället genomföra aktiviteter i syfte att bryta ensamheten bland äldre. 750 tkr tilldelas vård- och omsorgsnämnden och 750 tkr tilldelas kultur- och fritidsnämnden.

- Pandemin har satt den ofrivilliga ensamheten bland äldre i en blixtbelysning, men utmaningen är inte ny utan vård- och omsorgsnämnden har tillsammans med pensionärsorganisationerna och andra aktörer i civilsamhället länge jobbat för att bryta detta utanförskap. Nu behöver vi hitta nya vägar tillsammans och jag är glad över den vilja till nytänkande som jag möter i till exempel kommunens pensionärsråd, säger Karl Henriksson (KD), kommunalråd med ansvar för vård- och omsorgsfrågor och ordförande i kommunens pensionärsråd.

Pandemin med alla dess restriktioner har lett till att andelen ofrivilligt ensamma har ökat. Förutom det personliga lidandet så leder den ofrivilliga ensamheten bland äldre till att den fysiska och psykiska ohälsan ökar i hela landet. I och med den påtvingade isoleringen har en hel del äldre förlorat sina tidigare sociala sammanhang och somliga kan behöva hjälp att hitta tillbaka.

- Fler och fler upplever den ofrivilliga ensamheten och vi måste hitta nya vägar för att nå de drabbade. Kultur- och fritidsnämnden har många och långa samarbeten med civilsamhället. Tillsammans med de aktörerna kommer vi att söka nya vägar att aktivt nå ut till de ensamma och bryta deras isolering, säger Bo Källström (L), kommunalråd med ansvar för kultur- och fritidsfrågor.

Kontakter

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Välkommen till den styrande koalitionen i Huddinge

Huddinges styrande koalition består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum