Lernia

Kockskola flyttar in i Uppsala saluhall

Dela

Den åttonde mars flyttar morgondagens stjärnkockar in i Uppsala saluhall. Då flyttar Lernias restaurangutbildning in som ska säkra behovet av duktiga kockar och samtidigt bli ett skådespel för matgäster och besökare. Utbildningen drivs av Lernia i samarbete med Svenssons krogar på uppdrag av Uppsala kommun.

Det är väldigt många som drömmer om att bli stjärnkockar, tyvärr är det alldeles för få som gör slag i saken och utbildar sig till kock. Vår skräddarsydda utbildning inne i saluhallen blir ett levande skyltfönster för en modern kockutbildning, som förhoppningsvis får fler att ta steget och utbilda sig till kock, säger Tomas Lindh, lärare på Lernia.

Eleverna kommer att undervisas och laga mat i en ombyggd och inglasad del av saluhallen. Här får de arbeta i en riktig restaurang- och saluhallsmiljö, samtidigt som besökare får möjlighet att ta del av hur framtidens mästerkockar skolas. I metodköket kommer kockar, servitörer och kafébiträden att utbildas.

Vi vill säkra det ständigt växande behovet av duktiga kockar i Uppsala. Här erbjuder vi en utbildning som matchar de kunskaper som krävs i ett modernt restaurangkök. På köpet får eleverna en otroligt inspirerande arbetsmiljö mitt i Uppsala, säger Martin Andersson, koncernkökschef på Svenssons Krogar.

Arbetsmarknaden för kockar är ljus då efterfrågan på restaurangpersonal beräknas öka med cirka 20 procent fram till 2035 enligt SCB:s rapport Trender och Prognoser 2017 *. En bra utbildning i restaurangnära miljö med möjlighet till praktik hos ledande krogar ger goda förutsättningar till att få jobb direkt efter utbildningen.

Vi är stolta och glada över att kunna främja utbildningen av kockar här i Uppsala. Kockskolan blir dessutom ett mycket trevligt inslag i Uppsala saluhall, säger David Åström, vd på Svenssons Krogar.

Idén till en modern och attraktiv utbildning för kockar i saluhallen föddes i diskussioner mellan Svenssons Krogar och Lernia med Uppsala kommun som uppdragsgivare. Samarbetet mellan Lernia och Svenssons Krogar innebär bland annat att eleverna får möjlighet att göra sin praktik hos Svenssons Korgar.

Kock är ett bristyrke både idag och i framtiden. Med en bra utbildning i en restaurangnära miljö och med möjlighet att göra praktik hos ledande krogar är jag övertygad om att våra elever kommer få jobb efter utbildningen, fortsätter Tomas Lindh, lärare på Lernia.

Uppsala saluhall invigdes 1909 och ägs idag av Svenssons Krogar.

Skolan invigs den 8 mars klockan 15.00 av:

Ulrik Wärnsberg (S), ordförande arbetsmarknadsnämnden, Uppsala kommun
Mohamad Hassan (L), kommunalråd i opposition, Uppsala kommun
Hans-Otto Halvorsen, divisionschef Vuxenutbildning, Lernia

Vill du delta på invigningen kontakta:
Elias Wästberg, kommunikationschef, elias.wastberg@lernia.se, 0722-54 66 24.

Fakta om utbildningen:

Lernia genomför kockutbildningen på uppdrag av Uppsala kommun och utbildningen är 58 veckor lång varav 15 veckor är praktik. Utbildningen riktar sig till de som är minst 20 år och antingen har svenska som modersmål eller kunskaper som motsvarar svenska som andra språk (SAS). Första utbildningstillfället är i slutet av mars.

Frågor besvaras av:

Elias Wästberg, kommunikationschef Lernia, elias.wastberg@lernia.se, 0722-54 66 24.

David Åström, vd Svenssons krogar, david@svenssonskrogar.se, 0705 95 55 66

Martin Andersson, koncernkökschef Svenssons krogar, martin.andersson@svenssonskrogar.se, 0733 32 36 66

Tomas Lindh, lärare på Lernia, tomas.lindh@lernia.se, 0722-54 32 20

Källor: (https://www.scb.se/contentassets/60312e5030114512b5b58a94a4ae25e2/uf0515_2017i35_br_am85br1701.pdf)

Nyckelord

Kontakter

Om

Lernia
Lernia
WTC, Klarabergsviadukten 70, Hus D, Plan 5
111 64 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Lernia är en av Sveriges ledande kompetenspartner inom utbildning, bemanning och omställning. Vi utvecklar människor, företag och organisationer med rätt kompetenslösningar i arbetslivets och arbetsmarknadens alla skeden. Vi bidrar till en bättre matchning på arbetsmarknaden och ser till att fler människor kommer i egenförsörjning och att fler företag och organisationer kan stärka sin konkurrenskraft.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Brist på kvalificerade bilmekaniker när fler och fler kör el- och hybridbilar11.4.2019 10:35:53 CESTPressmeddelande

Utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle gör att bilar i allt större utsträckning gått ifrån bensin och diesel och enligt ett förslag från regeringen ska det inte gå att sälja nya fossildrivna bilar i Sverige 2030. Samtidigt förutspår Arbetsförmedlingen en stor brist på kvalificerade bilmekaniker med kompetens inom el-, hybrid- och gasbilar de kommande åren. Tanken är att en fordonsutbildning i Trollhättan ska hjälpa till att lösa problemet.

Lärarassistenter med integrationskompetens ska bli lösningen på lärarbristen1.4.2019 07:57:00 CESTPressmeddelande

Bristen på behöriga lärare i Norr- och Västerbotten är precis som i resten av landet stor. En effektiv lösning är nya yrken som lärarassistenter, som kan avlasta och frigöra tid för lärare och förskolelärare i deras dagliga arbete. Med en stor andel nyanlända elever blir kompetens inom svenska som andraspråk särskilt värdefull. Därför starar nu Lernia YH-utbildningen Lärarassistent med specialisering mot integration, i Piteå.

Reläskyddsspecialister ska hindra landet från att släckas ned – nu startar utbildning inom framtidsyrket i Göteborg28.3.2019 14:57:59 CETPressmeddelande

Vid ett långvarigt strömavbrott slås våra viktigaste samhällsfunktioner ut och kampen för överlevnad blir ett faktum. Få känner till yrket reläskyddsspecialist, men faktum är att det har en nyckelroll i att förhindra ett sådant krisscenario. Men det råder stor brist och därför startar nu Lernia en distansutbildning från Göteborg som ska utbilda framtidens specialister på reläskydd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum