Universitetssjukhuset ÖrebroUniversitetssjukhuset Örebro

Kokboken gav 100 000 kronor till Nyckelfonden

Dela

Idén om att göra en kokbok med recept från lokala profiler fick Erik Nygren och Mikael Nilsson för flera år sedan. Men först lagom till förra julen blev den verklighet och försäljningen påbörjades. Nu har de nått sitt mål – att samla in 100 000 kronor till den medicinska forskningen på Universitetssjukhuset Örebro.

Från vänster: Annika Rosdahl, Erik Nygren, Bo Anderson och Mikael Nilsson. Foto Maria Bergman, Region Örebro län.
Från vänster: Annika Rosdahl, Erik Nygren, Bo Anderson och Mikael Nilsson. Foto Maria Bergman, Region Örebro län.

Kokboken ”För ett gott syfte” innehåller recept och smultronställen från lokala profiler. Var och en beskriver hur man tillagar favoriträtten men också vilken plats i länet som är den bästa enligt dem. Thorax-kirurgen Domingos Souza, årets Örebroare 2020, tillreder en brasiliansk rätt med bland annat bönor och kött som heter ”Feijoada”. Hans smultronställe i länet är Stadsparken där han ofta promenerar efter arbetet på Universitetssjukhuset Örebro. Kändisar som artisten Gladys del Pilar och revymakaren Peter Flack deltar också, liksom landshövding Maria Larsson och proffskocken Roger Hjälm.

Alla medverkande i boken har fått varsitt uppslag. Profilerna tillfrågades om att själva ta bilder och skriva ner sina favoritrecept.

– Det visar på ett eget engagemang och intresse att bidra, säger Erik Nygren, som också berättar att profilerna gärna ville visa upp fördelarna med Örebro län.

Erik Nygren och Mikael Nilsson har sålt böcker till företag och organisationer i länet. Kokboken finns även till försäljning via Nyckelfonden på länets tre sjukhus.

– Vi är både stolta och glada över att ha bidragit till fler friska år genom den viktiga forskning som bedrivs på sjukhuset, säger Mikael Nilsson.

De vill också framhålla fastighetsbolaget Carlsson & Åqvist som stod för produktionskostnaden samt tryckeriet Prinfo Welins som bidrog med design och layout.

Nyckelfondens representanter, ordförande Bo Anderson och stiftelseansvarig Annika Rosdahl är tacksamma över donationen.

– Det har varit ett kul och mycket uppskattat initiativ med ett fantastiskt resultat, vi tackar ödmjukast å forskarnas vägnar.

Vid frågor kontakta 

Annika Rosdahl
Stiftelseansvarig Nyckelfonden
Mail: annika.rosdahl@regionorebrolan.se
Mobil: 070 - 344 10 03

Nyckelord

Bilder

Från vänster: Annika Rosdahl, Erik Nygren, Bo Anderson och Mikael Nilsson. Foto Maria Bergman, Region Örebro län.
Från vänster: Annika Rosdahl, Erik Nygren, Bo Anderson och Mikael Nilsson. Foto Maria Bergman, Region Örebro län.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Nyckelfonden

Nyckelfonden är en stiftelse för medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset Örebro. Med sin insamling möjliggörs forskning om olika sjukdomar.

Flera forskningsprojekt om bland annat cancer, diabetes, mag- och tarmsjukdomar har förverkligats. Upptäckterna kommer snabbt till nytta för både vården och patienterna.

Läs mer: Nyckelfonden (regionorebrolan.se)

 

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Ungdomar med autism vill vara fysiskt aktiva under rätt förutsättningar30.11.2022 13:20:00 CET | Pressmeddelande

Ungdomar med autism är generellt mindre fysiskt aktiva än ungdomar utan diagnos, det visar forskning som tidigare gjorts. Forskning från Region Örebro län visar att ungdomarna visst vill vara fysiskt aktiva om vissa villkor uppfylldes. ”Det var ofta omständigheterna runt omkring själva fysiska aktiviteten som gjorde att det blev svårt”, säger Susann Arnell, fysioterapeut inom barn- och ungdomshabiliteringen.

Forskare vill öka delaktigheten för rättspsykiatrins patienter25.11.2022 15:35:00 CET | Pressmeddelande

Patientens delaktighet i sin vård är ett viktigt inslag inom hälso- och sjukvården. ”Inom rättspsykiatrin är patientdelaktigheten mer komplex just för att vi både ska vara vårdgivare och samtidigt vara den som håller patienten inlåst. Genom att utveckla en enkät för att skatta patienters upplevda delaktighet i vården kan vi mer träffsäkert genomföra insatser för att öka delaktigheten”, säger forskaren Mikael Selvin inom Region Örebro län.

Örebroforskare bidrar till minskning av sexuellt överförbara infektioner22.11.2022 15:30:00 CET | Pressmeddelande

127 miljoner människor får varje år klamydia och 87 miljoner får gonorré. Sexuellt överförbara infektioner är ett stort folkhälsoproblem världen över. ”Genom forskningen har vår kunskap ökat kring hur infektionsläget är i Sverige. Vi vet nu mer om vilka typer av bakterier som cirkulerar och det underlättar för vårdens arbete framåt”, säger Ronza Hadad, biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset Örebro.

Kejsarsnitt ökar risken att barnet får allergi – för tidig födsel minskar risken16.11.2022 11:10:29 CET | Pressmeddelande

En fjärdedel av alla barn i Sverige drabbas av astma och allergisjukdomar. Redan vid födseln påverkas risken att insjukna senare i livet. ”I min avhandling såg vi att de barn som föddes med kejsarsnitt hade en ökad risk för allergier. Däremot barn som föddes innan vecka 37 hade en lägre risk”, berättar forskare Niki Mitselou vid Universitetssjukhuset Örebro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum