Audi

Koldioxidneutral tillverkning av Audi e-tron GT i Böllinger Höfe

Dela

Vid fabriken i Böllinger Höfe går passion hand i hand med precision, innovation och hållbarhet. Här startar nu serietillverkningen av eldrivna Audi e-tron GT, där hög prestanda kombineras med hög miljömedvetenhet. 100% grön el och värme från förnybara källor bidrar till att produktionen av Audi e-tron GT är koldioxidneutral. Den resursbesparande tillverkningen undviker också förpackningar och använder sig av slutna kretslopp för aluminium och plast. Dessutom har den nya bilen, som första modell, planerats helt utan några fysiska prototyper.

Eldrivna Audi e-tron GT tillverkas CO2-neutralt i Böllinger Höfe
Eldrivna Audi e-tron GT tillverkas CO2-neutralt i Böllinger Höfe

Serietillverkningen av eldrivna Audi e-tron GT startar nu i Böllinger Höfe vid Neckarsulm i södra Tyskland. Produktionsprocesserna är i alla delar lika unika som själva bilen. Ingen bil som pryds av de fyra ringarna har någonsin tagits fram för serieproduktion så snabbt. ”Som den elektriska och sportiga spjutspets den är i vårt produktutbud, passar e-tron GT perfekt för sportbilstillverkningen vid Audi Böllinger Höfe, säger fabrikschefen Helmut Stettner. Att serietillverkningen trots coronapandemin kunde komma igång på utsatt tid, beror på den samlade kompetensen och ett helt enastående teamarbete. ”Audi e-tron GT är den första helt eldrivna bil som företaget tillverkar vid en fabrik i Tyskland, vilket innebär ett ytterligare ett stort kliv mot framtiden”, tillägger Stettner.

Koldioxidneutral tillverkning av Audi e-tron GT

Det är inte bara drivlinan i e-tron GT som är hållbar. Hela produktionen vid Audi Böllinger Höfe är koldioxidneutral. Enbart grön el har använts sedan årets början. En kombinerad el- och värmeanläggning, som drivs av biogas, svarar för värmen som krävs vid tillverkningen. Audi använder dessutom s.k. koldioxidkrediter från certifierade klimatskyddsprojekt för att kompensera för utsläpp som för närvarande inte kan undvikas med förnybara energikällor.

”Efter fabrikerna i Bryssel i Belgien och Győr i Ungern, är nu Böllinger Höfe den första i Tyskland där alla produktionsprocesser är koldioxidneutrala. Det här är en viktig milstolpe för tillverkningen i Neckarsulm och ytterligare ett steg på vägen mot koldioxidneutral tillverkning vid alla våra produktionsanläggningar runt om i världen 2025”, säger Peter Kössler, styrelseledamot för Audi med ansvar för produktion och logistik, som en sammanfattning av målsättningen för Audis program Mission:Zero.

Miljöprogrammet Mission:Zero innefattar en lång rad åtgärder för att på ett effektivt och hållbart sätt kunna minska företagets miljöavtryck. Fokus ligger här på koldioxidneutralitet, resurseffektivitet, biodiversitet liksom på innovativa lösningar för användningen av vatten.

Grön logistik: klimatneutralt till fabrikerna

På vägen mot koldioxidneutral produktion, tillämpar Audi en helhetssyn som inbegriper hela värdekedjan. Därför är logistiken lika viktig som själva tillverkningen. All spårbunden trafik vid Neckarsulm-fabriken är klimatneutral. Ett antal gas- eller eldrivna växlingslok används vid transporterna mellan lastbilarnas avlastningsplats och själva fabriken. På initiativ från experter inom Audi, använder en av företagets viktigare speditörer biogasdrivna lastbilar.

Kretslopp till skydd för miljön

Dessutom bevaras viktiga naturresurser, och olika råmaterial återvinns direkt på plats. Det bästa exemplet på detta är det slutna kretsloppet för aluminium. Här handlar det om en återvinningskedja för det aluminium som skärs bort i pressverkstaden i Neckarsulm. Tack vare det slutna kretsloppet, minskas utsläppet av CO2 med flera tusen ton per år genom att överblivet material går i retur till leverantören, där det återvinns och sedan återanvänds hos Audi.

Plaståtervinning via 3D

Men miljötänket sträcker sig så mycket längre än till bara aluminium. Mottot när det gäller återvinning av plaster är ”gör nytt av det gamla.” I ett pilotprojekt sorteras plastavfall från monteringen av Audi A6 och A7 i Neckarsulm, och tas tillvara vid tillverkningen av speciella fibrer. Trådarna används sedan i 3D-skrivare i produktionen. Den interna 3D-avdelningen på Audi Böllinger Höfe har specialiserat sig på olika typer av monteringshjälpmedel utifrån medarbetarnas förslag. Fler än hundra av dessa kommer till bruk vid tillverkningen av Audi e-tron GT. Syftet med återvinningsprojektet är att skapa ett perfekt kretslopp för plaståtervinningen.

Systematisk resurshushållning

De slutna kretsloppen är inte de enda åtgärder man använder sig av för att bevara naturresurserna. e-tron GT är den första modellen som Audi tagit fram utan hjälp av några fysiska prototyper. Alla monteringssteg har testats virtuellt med hjälp av egenutvecklad programvara och olika AR-tillämpningar (mjukvara för förstärkt verklighet), och används nu på ett framgångsrikt sätt vid serietillverkningen. Den nya, virtuella metoden har också använts vid framtagandet av transportlösningar för ömtåliga komponenter och gjort att man sluppit fysiska protyper. Åtgången av metall och förpackningsmaterial för att skydda olika komponenter har på så sätt kunnat minskas. Nyckeln är att så långt möjligt undvika papper och avfall. Både kaross- och monteringsanläggningarna är i dag i stort sett papperslösa. Ett projekt-team på Audi arbetar dessutom tätt samman med leverantörerna för att på ett systematiskt sätt minska antalet förpackningar, och därmed avfallet.

Den perfekta mixen av smart tillverkning och ett extremt noggrant hantverk

Fabriken i Böllinger Höfe har alltid kännetecknats av hög prestanda och noggrannhet in i minsta detalj. Här har Audi R8 tillverkats sedan 2014. Fabriken (som hör till Audi Neckarsulm och är specifikt avsedd för hantverksmässig produktion av sportbilar), byggdes ut, uppdaterades och fick ny utrustning 2019 inför att även Audi e-tron GT skulle börja byggas här. Här tillverkas de snabbaste och mest kraftfulla båda bilarna någonsin i företagets modellutbud. ”Vår tillverkning av två tekniskt vitt skilda modeller vid en och samma monteringslinje är något helt unik inom hela koncernen”, berättar produktionschefen Wolfgang Schanz. ”Införlivandet av denna helt eldrivna fyradörrars-coupé förvandlade den småskaliga tillverkningen vid Böllinger Höfe till en extremt flexibel och högteknologisk produktionsenhet, men vår fabrik behåller trots detta sin utpräglat hantverksmässiga karaktär.”

Audi e-tron GT blir officiell i början av nästa år. Produktionen av kundbilar startar under andra kvartalet 2021 och de första kundleveranserna beräknas ske sommaren 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eldrivna Audi e-tron GT tillverkas CO2-neutralt i Böllinger Höfe
Eldrivna Audi e-tron GT tillverkas CO2-neutralt i Böllinger Höfe
Ladda ned bild
Eldrivna Audi e-tron GT tillverkas CO2-neutralt i Böllinger Höfe
Eldrivna Audi e-tron GT tillverkas CO2-neutralt i Böllinger Höfe
Ladda ned bild
Audi e-tron GT tillverkas i Böllinger höfe tillsammans med Audi R8
Audi e-tron GT tillverkas i Böllinger höfe tillsammans med Audi R8
Ladda ned bild
Högrobotiserad tillverkning av Audi e-tron GT
Högrobotiserad tillverkning av Audi e-tron GT
Ladda ned bild
Förarlös transport av Audi e-tron GT
Förarlös transport av Audi e-tron GT
Ladda ned bild
Återvunnen plast ger nya monteringshjälpmedel i 3D-skrivare
Återvunnen plast ger nya monteringshjälpmedel i 3D-skrivare
Ladda ned bild
Vid monteringslinan för Audi e-tron GT
Vid monteringslinan för Audi e-tron GT
Ladda ned bild
Monteringslinan för e-tron GT testas virtuellt med VR-teknik
Monteringslinan för e-tron GT testas virtuellt med VR-teknik
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,845 miljoner nya bilar 2019. Företaget omsatte 55,7 miljarder euro 2019 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi avslutade 2020 med bästa kvartalet i företagets historia13.1.2021 17:05:13 CETPressmeddelande

AUDI AG avslutade 2020 med det försäljningsmässigt mest framgångsrika kvartalet i företagets historia. Mellan oktober och december levererades 505.583 bilar. Det var första gången som Audi levererade över en halv miljon bilar under ett kvartal. Under ett utmanade år, märkt av restriktioner under corondapandemin, levererade Audi totalt 1.692.773 bilar, vilket var en minskning på 8,3 procent jämfört med föregående år. I Kina hade Audi däremot en högstnotering med totalt 727.358 bilar (+5,4 procent).

Audi ökar med eldrivna e-tron som draglok4.1.2021 10:49:06 CETPressmeddelande

Audi summerar ett starkt 2020 där marknadsandelarna ökade ordentligt. På en pandemidrabbad bilmarknad kunde premiummärket med de fyra ringarna öka marknadsandelen till 6,2 procent med totalt 18 051 registrerade bilar. Elsuven Audi e-tron bidrog till ökningen med 2067 leveranser till kunder under året. Med elbilarna Audi e-tron GT, Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron ser märket fram emot ett ännu mer elektrifierat 2021.

Säljstart för laddbara A3 Sportback 45 TFSI e10.12.2020 19:13:27 CETPressmeddelande

Audi fortsätter bredda programmet med laddbara alternativ. A3 Sportback 45 TFSI e finns nu att beställa hos de svenska återförsäljarna. Laddhybriden är en sportiga karaktär med 245 hk och 400 Nm i vridmoment. Räckvidden på upp till 63 km enligt WLTP-standarden gör att de flesta dagliga resor kan köras på eldrift. I priset på 427.000 kr ingår en hög utrustningsnivå med S line-exteriör som matchar bilens prestanda.

Audi ökar budgeten för e-mobilitet till 20257.12.2020 12:34:29 CETPressmeddelande

Med investeringsplanen för de kommande fem åren påskyndar AUDI AG omvandlingen av företagets verksamhet mot uppkopplad och hållbar premiummobilitet. Med totalt ca 35 miljarder euro är investeringsnivån fortsatt hög, trots den rådande svåra ekonomiska situationen. Hälften av investeringarna, ca 17 miljarder euro, allokeras till framtida teknik. Liksom Volkswagen-koncernen som helhet, ökar Audi investeringarna i elektromobilitet. Premiumtillverkaren har öronmärkt ca 15 miljarder för området och understryker därmed vikten av den elektriska färdplanen. Det nödvändiga finansiella utrymmet skapas genom synergier inom koncernen, både genom plattformstrategi för elbilar och inom mjukvaruutveckling. Lägre fasta kostnader, en optimerad produktportfölj och besparingar inom icke fordonsanknytna områden bidrar till den finansiella soliditeten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum