Trafikverket

Kolla in väglaget från köksbordet innan du sätter dig i bilen

Dela

Vintern är här och därmed är vi inne i en årstid då väglaget skiftar snabbt. Kolla in väglaget innan du ger dig ut på vägarna. Med hjälp av Trafikverkets vägväderstationer och rapportering av utförda åtgärder kan du få koll på väglaget.

Trafikverket ansvarar för underhållet av de större vägarna. Övriga vägar sköts av kommunala eller enskilda väghållare. Tidpunkten när Trafikverkets entreprenörer skickar ut plogbilarna beror till största delen på hur trafikerad vägen är.

De mest trafikerade vägarna har de högsta kraven på plogning. Plogningen påbörjas när det kommit några centimeter snö, och sedan har plogbilen två till fyra timmar på sig att ploga färdigt efter att det har slutat snöa. På vägar med mindre trafik är kraven lägre, och det får ligga kvar ett par centimeter snö på vägen efter avslutat snöfall. Om det inte snöar väldigt mycket är vägarna normalt färdigplogade fem till sex timmar efter att det har slutat snöa. Se karta över hur vägarna i länet prioriteras.

– Väglaget skiftar snabbt på vintern. Vi plogar och halkbekämpar så snart våra kriterier är uppfyllda, men det är viktigt att som bilist ha koll på väglaget och köra efter de förutsättningar som gäller här och nu, förklarar Mikael Lindholm på Trafikverket.

Kolla in väglaget
Trafikanter kan ha koll på väglaget via Trafikverkets hemsida. På en karta markeras vägarna med vilket väglag som råder: inga problem, risk för besvärligt väglag, besvärligt väglag samt snö och isvägbana. Här kan man även se bilder på väglaget via vägväderkameror.

Så har Trafikverket koll
När vintern närmar sig har Trafikverkets entreprenörer hjälp av cirka 800 vägväderstationer, som är placerade över hela landet. Stationerna visar yttemperatur, daggpunktstemperatur, lufttemperatur, nederbörd, vindriktning och vindhastighet i realtid. På så gott som alla finns det också väglagskameror som tar bilder var 10:e minut på hur väglaget ser ut, även nattetid. Tillsammans med prognoser via vädertjänster har entreprenörerna goda möjligheter att förutsäga vinterväglag och risken för halka, dygnet runt. Trafikverket kontrollerar att entreprenörerna startar i rätt tid, blir klara i rätt tid och att resultatet blir som avtalat. Denna leveransuppföljning används sedan som underlag till den trafikinformation som beskriver väglaget.  

Goda råd till vintertrafikanten

  • Hur ser det ut på vägarna? Uppdatera dig via webben, radio och tv.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Håll avstånd till fordonet framför.
  • Visa hänsyn, ta det lugnt.
  • Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken.
  • Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar.
  • Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägarna. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av tyngre fordon.

Kontakter

Mikael Lindholm, chef Underhåll väg Region Nord, Trafikverket,
070-324 61 72
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum