IF Metall

Kollektivavtalad a-kassa kan höja ersättningen

Dela

IF Metall välkomnar regeringens beslut att utreda en kollektivavtalad a-kassa. Det är helt i linje med partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd.

Foto Daniel Roos
Foto Daniel Roos

- Vi vill ha en stabil a-kassa med höjda ersättningsnivåer. Därför vill vi se över möjligheten att arbetslöshetsförsäkringen hanteras av parterna, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

En av målsättningarna i partsöverenskommelsen är en minskad överfinansierad av a-kassan. Tanken är att pengarna som betalas in till en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring ska gå till att höja ersättningsnivåerna, istället för att a-kassan ska vara en kassako för staten.

- Flertalet löntagare måste kunna få ut 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Idag innebär taket i den statliga a-kassan att många bara får ut 50-60 procent. Det behöver vi komma till rätta med om a-kassan ska vara en verklig omställningsförsäkring som ger trygghet i tider av arbetslöshet, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Utredningen ska inte lämna sitt slutbetänkande förrän 2024. Någon utredare har ännu inte utsetts.

- Det är bra att utredningen får god tid på sig. Det här är komplicerade frågor som måste belysas ur många aspekter. Vi ser fram emot att bidra till det arbetet med vårt fackliga perspektiv, säger Marie Nilsson.

Bilder

Foto Daniel Roos
Foto Daniel Roos
Ladda ned bild

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

Bra att utredarna respekterar parternas uppgörelse7.6.2021 16:04:11 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterades förslagen till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd. ”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum