Kommentar: fler dödsfall i vägtrafiken

Dela
Dödsolyckorna i trafiken ökade under 2022, efter en nedgång under pandemin, visar siffror som Transportstyrelsen presenterade under torsdagen. 220 personer omkom och 1 929 skadades svårt i vägtrafiken under 2022. Statistiken påvisar behov av att i högre grad separera cyklister och andra oskyddade trafikanter från biltrafiken, enligt Riksförbundet M Sverige.

Sverige är världsledande inom trafiksäkerhet och över tid har antalet omkomna och svårt skadade minskat kraftigt i den svenska vägtrafiken. Under år 2022 ökade dock antalet dödsolyckor jämfört med de två tidigare åren. Detta beror delvis på att trafikflödet ökat igen efter en nedgång under coronapandemin, men det finns även andra viktiga faktorer.

– En hög andel av de svårt skadade och omkomna är cyklister och andra oskyddade trafikanter. Antalet svårt skadade cyklister uppgick 2022 till 358 enligt Transportstyrelsens preliminära siffror, vilket är det högsta antalet på 20 år. Antalet är 60 procent högre än snittet under femårsperioden 2017–2021, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

– Det finns en betydande risk att antalet allvarliga olyckorna med oskyddade trafikanter kommer att fortsätta öka framöver med tanke på att elcyklar medför högre hastigheter, att elsparkcyklarna ökar i antal och att det sätt offensiva politiska mål för att öka cyklingen. En sådan utveckling kräver tydliga satsningar på fler friliggande cykelvägar, säkrare korsningar och ett bättre underhåll av cykelbanorna, säger Tony Gunnarsson.

96 personer av de omkomna i vägtrafiken var oskyddade (cyklister, motorcyklister, mopedister, fotgängare, elsparkcyklister) medan 124 var skyddade trafikanter (färdandes i personbil, lastbil, a-traktor, buss).

– År 2022 medförde en mindre ökning av omkomna i mötesolyckor. Det visar på behovet av att öka takten i utbyggnaden av mitträcken. Mittsepareringen är det effektivaste sättet att minska risken för de farliga frontalkrockarna, säger Tony Gunnarsson.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00https://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Sant och falskt om bränslepriser – experten reder ut23.3.2023 15:21:50 CET | Pressmeddelande

Kostnadsläget i samhället fortsätter att öka och priserna på bensin och diesel ligger på rekordnivåer. De höga drivmedelspriserna beror på råvarupriset, valutakursen och skatterna. Sveriges ambition att sänka utsläppen mer än andra länder bidrar också till att svenska bilister får betala ett högre pris för bensin och diesel, som en följd av reduktionsplikten. Samtidigt ger en del illa underbyggda påståenden bilister en snedvriden bild av potentialen i en prisnedgång. Riksförbundet M Sverige har granskat en rad påståenden om drivmedel och bemöter med fakta.

Stort däcktest: 1 av 7 sommardäck underkända, varnar konsumentorganisation16.3.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande

Att välja nya däck till bilen är svårt, men viktigt. Riksförbundet M Sverige varnar för att undermåliga däck finns till försäljning hos stora svenska återförsäljare. Organisationens medlemstidning Motor har testat 50 olika sommardäck, varav sju blev underkända. Testet har genomförts i samarbete med Riksförbundet M Sveriges systerorganisation Adac i Tyskland och visar tydligt att det lönar sig att satsa på hög däckkvalitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum