Kommentar till vårbudgeten
Regeringens vårändringsbudget saknar nödvändiga satsningar på högskolan. Inom kort klubbar riksdagen Trygghetsöverenskommelsen som ger historiska möjligheter till kompetensutveckling. För att reformen ska flyga behövs budgetsatsningar för förändringar av utbildningsutbudet på högskolan.

– Sverige står inför stora samhällsutmaningar som kräver spetskompetens och kompetensutveckling av yrkesverksamma. Högskolans kurser behöver digitaliseras, modulariseras och göras tillgängliga utanför programmen. Det är kostsamt och tidskrävande. Nuvarande resurstilldelningssystem saknar incitament för att det ska ske i den takt och omfattning som krävs, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Betydelsen av ett återkommande lärande för ingenjörer och andra grupper är stor för Sveriges fortsatta kliv inom digitalisering och klimatomställning. Nyligen lade regeringen fram ett förslag om nya studie- och omställningsstöd, som bygger på arbetsmarknadens parters överenskommelse - Trygghetsöverenskommelsen. Dessa ger individen en helt ny möjlighet att styra över sin kompetensutveckling och rusta sig för framtiden. Men det kräver även investeringar för att anpassa kursutbudet efter yrkesverksamma akademikers behov.
– En förändring av högskolans kursutbud är inte gjort i en handvändning och nuvarande resurstilldelning driver ensidigt mot programutbildning för unga. Vi hade hoppats se mer av de satsningar som behövs. Annars är risken att tidernas reform uppfattas som ett luftslott och det gynnar varken individ, klimatomställning eller svensk arbetsmarknad, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har gemensamt med övriga förbund i PTK tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv överlämnat en promemoria till regeringen som tydligt redogör för vilka åtgärder som krävs. Det behövs en resurstilldelning som styr rätt, öronmärkta pengar ovan takbeloppet för att inte drabba programstudenterna, samt särskilda sökbara resurser för att till exempel främja det samarbete mellan högskola och företag som behövs för att utveckla ett bra kursutbud.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Nytt fackmedlemskap för ukrainska ingenjörer11.5.2022 08:23:26 CEST | Pressmeddelande
I en färsk rapport har Sveriges Ingenjörer prognosticerat att mellan 500 och 2000 ingenjörer kan komma att fly till Sverige från Ukraina under 2022. Förbundet genomför nu flera stödjande insatser för människor som drabbats av kriget. Ett av dessa är ett nytt medlemskap för nyanlända ukrainska ingenjörer.
HÖGSKOLEPROVET: Dags att fokusera på mattedelen!6.5.2022 10:14:32 CEST | Pressmeddelande
Högskoleprovets kvantitativa delar utgör närmare hälften av den totala provtiden. Ändå missas just dessa delar ofta i medierapporteringen. Sveriges Ingenjörer uppmanar till större fokus på matten i högskoleprovet. Nästa provtillfälle är nu på lördag 7 maj.
Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer5.5.2022 07:43:25 CEST | Pressmeddelande
Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar låg i april på 0,9 procent. Det är den lägsta noteringen det senaste decenniet och sjätte månaden i rad som arbetslösheten inte överstiger en procent.
Sveriges Ingenjörer varslar om stridsåtgärder på kyrkans område2.5.2022 17:31:21 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av att parterna, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO) och arbetstagarparterna, däribland Sveriges Ingenjörer, inte kunnat komma överens vare sig om medlarnas bud eller under de fortsatta förhandlingar som förts under helgen, varslar Sveriges Ingenjörer SKAO om att ta ut medlemmar i strejk med start torsdag 12 maj 2022.
Så många ukrainska ingenjörer kan komma till Sverige2.5.2022 08:46:03 CEST | Pressmeddelande
Redan till sommaren kan det finnas hundratals ukrainska ingenjörer i Sverige. Det är kompetens som företagen snabbt kan få tillgång till i ett läge då det råder stor efterfrågan på erfarna ingenjörer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum