We Effect

Kommentar: "We Effect välkomnar ökat internationellt bistånd från EU"

Dela

We Effect uppmanar Sveriges regering att följa EU:s exempel och öka biståndet i spåren av coronapandemin. EU-kommissionen föreslog på torsdagen en satsning på 165 miljarder kronor till internationellt bistånd som en del av återhämtningspaketet efter coronakrisen.

- Det här är en oerhört viktig signal - att Europa inte bara tänker satsa för att ta de egna medlemsstaterna ur krisen. Vi hoppas att Sveriges regering, mot bakgrund av hur hårt fattiga länder drabbas, ser att det är nödvändigt att stärka biståndet i coronakrisens fotspår, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect.

Det förslag som EU-kommissionen presenterade på torsdagen innebär en ökning på cirka 9 procent från biståndsnivån i tidigare budget, skriver nyhetssajten Devex. Pengarna till satsningen ska främst komma från den återhämtningsfond på 7 500 miljarder kronor som EU-kommissionen har föreslagit med anledning av coronakrisen och är än så länge bara ett förslag från kommissionen. Sverige hör till de länder som har uttryckt kritik mot att det omfattande stödet inbegriper bidrag till EU:s medlemsstater och vill istället att det ska ske i form av lån.

Av de 165 miljarder kronorna till internationellt bistånd är 50 miljarder avsedda för humanitära insatser och 105 miljarder för utvecklingsbistånd. De återstående 10 miljarderna ska gå till att förstärka den befintliga Europeiska fonden för hållbar utveckling, skriver nyhetssajten Devex.

- Det är bra att EU även satsar långsiktigt. Humanitära insatser måste kombineras med satsningar på exempelvis hållbart, småskaligt jordbruk som minskar sårbarheten i de länder som nu drabbas hårdast och kan säkra människors rätt till mat. Annars står vi snart inför en ny kris, säger Anna Tibblin.

FN:s livsmedelsorgan WFP har varnat för att 135 miljoner människor riskerar att drabbas av akut brist på mat i spåren av coronakrisen, vilket är en fördubbling av hungersnöden i världen. En studie publicerad av FN:s universitet, UNU-WIDER, varnar för att så många som en halv miljard människor kan hamna i fattigdom på grund av krisen.

- Fler riskerar faktiskt att dö av hunger än av viruset, säger Anna Tibblin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i ett 20-tal länder tillsammans med 200 samarbetsorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

We Effect och Vi-skogen: Ökat bistånd till biologisk mångfald är välkommet – men inkludera lokalbefolkningen!19.10.2020 09:07:41 CESTPressmeddelande

Biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen välkomnar biståndsministerns besked om att biståndet framöver i högre grad ska bidra till att restaurera ekosystem där hav, mark och skog har skövlats. - Det här är en jättebra satsning av regeringen. Men helt avgörande för att insatserna ska lyckas är att de sker i samverkan med lokalbefolkningarna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

Världshungerdagen: Två av tre svenskar vill betala mer för rättvis mat16.10.2020 09:16:50 CESTPressmeddelande

Två tredjedelar av svenskarna, 68 procent, kan tänka sig att betala mer för livsmedel importerade från fattiga länder, som exempelvis kaffe och bananer, om bönderna får bättre betalt. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect. Möjligheten för bönder i fattiga länder att få ordentligt betalt är avgörande för att bekämpa global fattigdom och hunger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum