Stockholms läns sjukvårdsområde

Kommun och region driver Ekerö ungdomsmottagning tillsammans

Dela

Från årsskiftet går Region Stockholm in och delar på driften av Ekerö ungdomsmottagning tillsammans med Ekerö kommun. På så vis tas expertis från båda huvudmännen tillvara. För ungdomar innebär förändringen att de kan chatta och boka videomöte med barnmorska.

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

Ekerö ungdomsmottagning drivs från och med årsskiftet gemensamt av Ekerö kommun och Stockholms läns sjukvårdsområde i Region Stockholm. Ekerö kommun fortsätter ansvara för kuratorinsatser medan Stockholms läns sjukvårdsområde tar över ansvaret för barnmorske- och läkarinsatser.

Att kommun och region delar på driften innebär att expertis och viktiga kontaktytor från båda verksamheterna tas tillvara. Inom kommunerna finns ett nära samarbete med skolor, socialtjänst, andra kommunala verksamheter och civilsamhället, medan regionen har ett etablerat samarbete med andra vårdgivare inom hälso- och sjukvården.

- Det är viktigt att samhället erbjuder ungdomar stöd och kunskap för att stärka dem i deras psykiska, fysiska och sexuella hälsa. Grunden för en individs hälsa läggs ofta under ungdomsåren. Ungdomsmottagningen fyller en betydelsefull funktion som vi fortsätter erbjuda kommunens ungdomar, säger Anna-Riikka Törrönen, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Ekerö kommun.

Fler digitala kontaktvägar

Att regionen ansvarar för barnmorskeinsatserna vid Ekerö ungdomsmottagning innebär att ungdomarna kan börja chatta och boka videomöte med barnmorska via appen Alltid öppet, så som övriga ungdomsmottagningar inom Stockholms läns sjukvårdsområde erbjuder.

- Genom att underlätta för ungdomar att få kontakt med ungdomsmottagningen ökar vi möjligheten att fler ungdomar får hjälp och stöd på allra bästa sätt, säger Erik Gustavsson, verksamhetschef för ungdomsmottagningarna inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Ungdomsmottagningens breda uppdrag

Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar i åldern 12-22 år. Uppdraget är att främja en god och säker sexuell hälsa, stärka identitets- och personlighetsutveckling samt förebygga och tidigt upptäcka psykisk ohälsa och sociala problem. Uppdraget omfattar även att bedriva ett utåtriktat hälsofrämjande arbete.

Nyckelord

Kontakter

Anna-Klara LindholmEnhetschef kommunikation och presschef, Ekerö kommun

Tel:072-142 65 97

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Psykiatri direkt får högsta betyg av patienterna – ett uppskattat samarbete mellan primärvården och psykiatrin15.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

För drygt två månader sedan öppnade Tjänsten Psykiatri direkt via appen Alltid öppet som ett pilotprojekt för patienter listade vid några regiondrivna vårdcentraler i Region Stockholm. Enkätsvar från patienter som använt tjänsten visar att de är nöjda med den hjälp de fått hos Psykiatri direkt och att de tycker den varit lätt att komma i kontakt med.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum