Kommunal

Kommunal: Bra steg mot en mänskligare sjukförsäkring

Dela

Under onsdagen presenterades regeringens budgetförslag med koppling till sjukförsäkringen. Bland annat föreslås att 365-dagars regeln monteras ned och att arbetsförmågeprövning för sjukpenning förändras från 62 års ålder. Regeringen meddelar också att man kommer tillsätta en utredning för att se över behovet av att ändra i karensavdraget till exempel för kontaktyrken inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

Kommunal har under en lång tid jobbat för och krävt en mänsklig sjukförsäkring. Det är en viktig fråga för medlemmarna i Kommunal, inte minst med tanke på att andelen som är sjukskrivna längre än 14 dagar är dubbelt så stor inom omsorgsyrkena i välfärden jämfört med hela arbetsmarknaden. Inom ramen för en mänsklig sjukförsäkring har Kommunal bland annat krävt att tidsgränserna i sjukförsäkringen tas bort.

- Över 50 000 personer skrev under Kommunals kampanj för en mänsklig sjukförsäkring. Det är helt uppenbart att det här är en fråga som engagerar långt fler än de som drabbas. Att den sista stupstocken i sjukförsäkringen vid 365-dagar nu tas bort är en megaseger för dem och för alla medlemmar i Kommunal, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

En viktig del i Kommunals krav på en mänsklig sjukförsäkring har varit att karensavdraget avskaffas. Nu presenterar regeringen en utredning för att undersöka behovet av att göra ändringar i karensavdraget, exempelvis för dem som jobbar inom kontaktyrken.

- Att regeringen vill tillsätta en utredning angående behovet av att ändra i karensavdraget för personer i kontaktyrken är riktigt bra, och ett steg i rätt riktning. Karensavdraget är ett otyg som i förlängningen bara leder till än mer ohälsa för medlemmarna i Kommunal och vi ser såklart fram emot att det i förlängningen helt förpassas till historieböckerna, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Förslagen som regeringen idag presenterade läggs härnäst på riksdagens bord, där riksdagens partier kommer ta ställning i frågan.

- Medlemmarna i Kommunal kräver med rätta en mänsklig sjukförsäkring som går att lita på. Nu är det upp till riksdagens partier att visa att man tar frågan på allvar och se till så sjukförsäkringen levererar på sitt uppdrag: ekonomisk trygghet vid sjukdom, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal kommenterar regeringens utredningar om trygghet och omställning7.6.2021 16:02:12 CEST | Pressmeddelande

Idag överlämnades resultatet av de tre parallella utredningarna om genomförandet av den överenskommelse om trygghet och omställning som Kommunal, If Metall, PTK och Svenskt Näringsliv slöt i december förra året. De tre utredningarnas uppdrag har varit att omsätta parternas principöverenskommelse till lagstiftning och på de tre områdena anställningsskydd och tillhörande frågor, en ny omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd samt ett nytt och parallellt offentligt studiestöd. - Nu finns det reformförslag som skulle stärka visstidsanställdas trygghet på arbetsmarknaden, skapa ett robust paket kring omställning och utbildning och skapa ordning och reda när det gäller missbruket av ofrivilligt sänkt sysselsättningsgrad. Detta är ett rejält steg på vägen mot ökad trygghet för medlemmarna i Kommunal, säger Tobias Baudin förbundsordförande Kommunal Förslagen i utredningen Ett nytt och parallellt offentligtstudiestöd innebär att det a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum