Kommunal

Kommunal: Britt-Marie ska kunna leva på sin pension

Dela

Under torsdagen presenterade Ardalan Shekarabi åtgärder för ökad trygghet för äldre. Framförallt en ny trygghetspension, som riktar sig till de personer som slitit ut kroppen och närmar sig pension. Åtgärder som ligger väldigt nära Kommunals förslag om en ”Britt-Marie pension”.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

- Det är en stor seger för medlemmarna i Kommunal att regeringen äntligen hörsammar våra krav på ett rimligare regelverk för sjukersättning, som idag är OECDs hårdaste. Det är en fullständigt nödvändig ventil för dem som blir sjuka i slutet av sitt yrkesliv, säger Tobias Baudin.

Idag prövas den som blir sjuk i slutet av sitt yrkesliv och måste söka sjukersättning mot hela arbetsmarknaden, oberoende vilket yrke du tidigare haft. Regelverket för sjukersättning gör heller ingen skillnad mellan om den som söker sjukersättning befinner sig i början, mitt i eller i slutet av sitt yrkesliv.

- Den som blivit sjuk i slutet av sitt yrkesliv ska självklart kunna få sjukersättning utan att behöva pröva sin arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden eller tvingas ta ut sin pension i förtid och riskera livslång fattigdom. Det är en fråga om anständighet, säger Tobias Baudin.

Kommunals förslag om en ”Britt-Marie-pension” innebär att den som har jobbat länge i ett fysiskt krävande arbete ska kunna gå i pension innan kroppen ger upp och de blir tvungna att söka sjukersättning.

- Dagens presenterade åtgärder är utan tvekan ett rejält steg i rätt riktning mot en ”Britt-Marie pension”. Det kommer göra stor skillnad för inte minst medlemmarna i Kommunal som tar ett oerhört stort ansvar för att Sverige – både i vardag och i kris, säger Tobias Baudin.

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Nytt helhetspaket – trygghet och omställning under och efter arbetslivet21.12.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommunal och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har kommit överens om ett avtalspaket som rör trygghet och omställning, pensioner och friskare arbetsplatser inom kommuner och regioner. Det här kommer ge stora möjligheter för medlemmarna att få tillgång till yrkesutveckling och stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Paketet innebär också en rejäl höjning av tjänstepensionen, samt ökad trygghet för visstidsanställda.

Kommunal kommenterar Coronakommissionens andra delbetänkande29.10.2021 15:20:15 CEST | Pressmeddelande

Idag överlämnade Coronakommissionen sitt andra delbetänkande till socialminister Lena Hallengren. Kommunal varnade långt innan pandemin om att den svenska vården och omsorgen saknade marginaler och befann sig i en bemanningskris. När det gäller omställningen i hälso- och sjukvården konstaterar kommissionen att det i stor utsträckning är personalens förtjänst men att priset blev en extrem arbetsbelastning för de anställda.

Kommunal: Bra steg mot en mänskligare sjukförsäkring8.9.2021 15:14:27 CEST | Pressmeddelande

Under onsdagen presenterades regeringens budgetförslag med koppling till sjukförsäkringen. Bland annat föreslås att 365-dagars regeln monteras ned och att arbetsförmågeprövning för sjukpenning förändras från 62 års ålder. Regeringen meddelar också att man kommer tillsätta en utredning för att se över behovet av att ändra i karensavdraget till exempel för kontaktyrken inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum