Kommunal

Kommunal kommenterar budgeten

Dela

Under måndagen presenterade Magdalena Andersson budgeten i sin helhet. Budgeten innehöll en sista viktig pusselbit, 5 extra miljarder till sjukvården. Kommunal kan konstatera att budgeten innehåller flera nödvändiga förslag som är efterfrågade av medlemmarna i Kommunal och som stärker den svenska välfärden.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

- Jag kan konstatera att alla de reformer Kommunal tidigare har pekat ut, nu finns med i det slutgiltiga budgetförslag som presenteras. Satsningar som på riktigt kommer göra skillnad för medlemmarna i Kommunal. Jag hoppas att politikerna lämnar de hörn de målat in sig i och kan enas kring de viktiga reformer som presenterats. Det är vad Sverige behöver, säger Tobias Baudin, förbundsordförande, Kommunal.

Kommunal krävde tidigt att budgeten måste innehålla rejäla och långsiktiga investeringar i välfärden, att stupstockarna tas bort i sjukförsäkringen och att satsningen på ett nytt omställnings- och studiestöd säkras. Det kan Kommunal konstatera finns med i det budgetförslag som nu presenterats.

- Budgeten innehåller välfärdssatsningar på 23 miljarder, där flera är krav från Kommunal. Nu är det viktigt att pengarna används till rätt saker. Nämligen att medlemmarna i Kommunal ska få fler kollegor, bättre arbetsvillkor och inte riskera fattigdom vid sjukdom eller pension, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Ytterligare positiva reformer är skattereduktionen av a-kasseavgiften och skattereduktionen för sjuk- och aktivitetsersättning. Även ett förverkligande av familjeveckan samt det presenterade förslaget om förändringar i sjukersättningen, den så kallade trygghetspensionen. Det senare ökar tryggheten för personer som slitit ut kroppen och närmar sig pension. Ett förslag som ligger nära Kommunals förslag om en ”Britt-Marie pension”.

- Trygghetssystemen ska vara starka i Sverige. Som ordförande i Kommunal har jag alldeles för många gånger träffat medlemmar som tvingats lämna trygga anställningar under pågående rehabilitering för att vara tillgängliga på en arbetsmarknad som inte finns i verkligheten. Helt oacceptabla konsekvenser för individerna – det var verkligen dags för regeringen att göra något åt detta, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Nytt helhetspaket – trygghet och omställning under och efter arbetslivet21.12.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommunal och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har kommit överens om ett avtalspaket som rör trygghet och omställning, pensioner och friskare arbetsplatser inom kommuner och regioner. Det här kommer ge stora möjligheter för medlemmarna att få tillgång till yrkesutveckling och stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Paketet innebär också en rejäl höjning av tjänstepensionen, samt ökad trygghet för visstidsanställda.

Kommunal kommenterar Coronakommissionens andra delbetänkande29.10.2021 15:20:15 CEST | Pressmeddelande

Idag överlämnade Coronakommissionen sitt andra delbetänkande till socialminister Lena Hallengren. Kommunal varnade långt innan pandemin om att den svenska vården och omsorgen saknade marginaler och befann sig i en bemanningskris. När det gäller omställningen i hälso- och sjukvården konstaterar kommissionen att det i stor utsträckning är personalens förtjänst men att priset blev en extrem arbetsbelastning för de anställda.

Kommunal: Bra steg mot en mänskligare sjukförsäkring8.9.2021 15:14:27 CEST | Pressmeddelande

Under onsdagen presenterades regeringens budgetförslag med koppling till sjukförsäkringen. Bland annat föreslås att 365-dagars regeln monteras ned och att arbetsförmågeprövning för sjukpenning förändras från 62 års ålder. Regeringen meddelar också att man kommer tillsätta en utredning för att se över behovet av att ändra i karensavdraget till exempel för kontaktyrken inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum