Kommunal

Kommunal kommenterar utredningen om en äldreomsorgslag

Dela

Idag har slutbetänkandet för utredningen om en äldreomsorgslag lämnats över till socialminister Lena Hallengren. Ett slutbetänkande som Kommunal till stort välkomnar och anser samtidigt att utredningen gjort en korrekt analys av problem och utmaningar som äldreomsorgen står inför.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande
Malin Ragnegård, Förbundsordförande

— Nu finns en samstämmig bild av äldreomsorgens problem, men nu är det dags att komplettera med verktyg som löser äldreomsorgens problem. Utredningen har gjort sitt jobb, nu är det socialministerns tur att göra sitt, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal.

— Jag förutsätter att socialministern går till konkret handling. Det ska inte vara frivilligt att göra rätt som äldreomsorgens huvudman, utan en självklarhet. Inget annat duger för de äldre i behov av äldreomsorg eller de tusentals yrkeskunniga medlemmar i Kommunal som arbetar i äldreomsorgen, säger Malin Ragnegård.

Kommunal anser att utredningen har gjort en korrekt analys av de problem som äldreomsorgen har och står inför. Kommunal instämmer med problembeskrivningen och stödjer de förslag som tagits fram. Men det som fortfarande saknas är precisa, uppföljningsbara mål och krav och att det finns styrinstrument som främjar lagens måluppfyllelse. Kommunal anser inte att utredningens förslag kan förväntas komma till rätta med de omfattande och sedan länge kända brister i äldreomsorgen om den inte kompletteras med förslag på sådana styrinstrument.

— Det är avgörande att äldreomsorgslagen inte blir tandlös. Lagen måste kombineras med kontroll, insyn, tillsyn och hot om rättsföljder, annars kommer det bara fortsätta som idag. Ett av de viktigaste verktygen skulle vara nationella bemanningsriktlinjer, säger Malin Ragnegård.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande
Malin Ragnegård, Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum