Kommunal

Kommunal kräver snabbt bud om krisavtal

Dela

Kommunal vill ha ett nytt krisavtal på plats före sommaren och kräver nu att arbetsgivarna snarast levererar ett bud med höjda ersättningar.

- Sommarsemestrarna är snart här. Naturligvis hoppas vi alla att något liknande förra årets bränder inte återigen ska drabba Sverige. Men om de gör det måste vi ha ett avtal på plats för de som ställer upp och jobbar extra i svåra situationer för landet. Jag förväntar mig därför ett bud från arbetsgivarna redan idag, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Kommunal och SKL har sedan i mars förhandlat om ett särskilt avtal vid katastrofer. Avtalet gäller inte bara räddningstjänst, utan även vård och andra viktiga verksamheter. Men bakgrunden till förhandlingarna var att fjolårets skogsbränder visade att det fanns olika tolkningar kring vilka arbetsvillkor och övertidsregler som gällde för de som bekämpade bränderna under längre tid och i olika delar av landet.

- Kollektivavtalen är helt enkelt inte anpassade för den typen av katastrofsituationer. Så kan vi inte ha det. De som ställer upp och arbetar i ett svårt läge för landet måste få veta vad som gäller. Det är viktigt att vi får det här klart snarast och att arbetsgivarna kommer med ett acceptabelt bud som höjer ersättningarna rejält för de som ställer upp i semestertider, säger Lenita Granlund.

Kontakter

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum