Akavia

Kommunbyråkrater i Värmland, Dalarna och norra Sverige vågar inte påtala oegentligheter till media

Dela

Många av Akavias medlemmar inom offentlig sektor är stolta över sitt arbete. Men 60 procent av medlemmarna som är anställda på kommuner och regioner i Värmland, Dalarna och norra Sverige är inte trygga med att påtala oegentligheter till media. Det visar en undersökning genomförd av Akavia. "Det är oroväckande", säger Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.

Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.
Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.

– Möjligheten att kunna påtala oegentligheter är en viktig beståndsdel i en väl fungerande demokrati. Att vår undersökning visar att så många som 60 procent av de kommunanställda medlemmarna i Värmland, Dalarna och norra Sverige inte känner sig trygga att påtala oegentligheter till media är oroväckande. Det är viktigt att alla medarbetare förstår vad som är missförhållande enligt lagen och när man har skydd till exempel enligt visselblåsarlagen, säger Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.

Undersökningen visar att många byråkrater, det vill säga medlemmar som arbetar i medborgarnas tjänst i staten, i kommuner och i regioner, har valt att arbeta i offentlig sektor för att de vill bidra till samhällsnyttan. En stor del av medlemmarna är stolta över att arbeta i offentlig sektor och de känner ett ansvar för att värna de grundläggande demokratiska principerna i sitt arbete.

Sex procent av medlemmarna anställda på kommuner och regioner i Värmland, Dalarna och norra Sverige känner att de har ett ansvar, men har svårt att leva upp till det. Som skäl till detta anges bland annat otydlig ansvarsfördelning och tidsbrist. Några anger också rädsla för repressalier samt otydlig gränsdragning mellan politiker och tjänstemän. Medlemmar inom kommun och region har i högre grad angivit att det är otydlig gränsdragning mellan politiker och tjänstemän, jämfört med statligt anställda tjänstemän.

– Att våra medlemmar känner att de har ett ansvar men har svårt att leva upp till det är en fråga som måste tas på allvar och åtgärdas på arbetsplatserna. Ytterst är det en fråga om att värna vår demokrati och våra medlemmar måste ges rätt förutsättningar för att bidra i detta, säger Anna Nitzelius.

Läs hela rapporten här.

Fakta:

  • 52 procent av samtliga medlemmarna som omfattades av enkäten anser sig inte trygga att påtala oegentligheter till media. Mest bekväma känner sig medlemmarna att påtala oegentligheter till sin chef, kollegor och andra utanför organisationen.
  • Sex procent av samtliga medlemmar i undersökningen anger att de känner att de har ett ansvar, men har svårt att leva upp till det.
  • Undersökningen omfattar 3 809 gjorda intervjuer under perioden 29 november till 3 december 2021 och är genomförd som en webbundersökning. Målgruppen är medlemmar anställda inom stat, kommun och region. Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval blev svarsfrekvensen 40 procent. Resultaten är vägt på kön, ålder, sektor och profession.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.
Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Kommunbyråkrater i Mälardalen och Örebro vågar inte påtala oegentligheter till media20.9.2022 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Många av Akavias medlemmar inom offentlig sektor är stolta över sitt arbete. Men 53 procent av medlemmarna som är anställda på kommuner och regioner i Mälardalen och Örebro är inte trygga med att påtala oegentligheter till media. Det visar en undersökning genomförd av Akavia. "Det är oroväckande", säger Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.

Kommunbyråkrater i södra Sverige vågar inte påtala oegentligheter till media20.9.2022 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Många av Akavias medlemmar inom offentlig sektor är stolta över sitt arbete. Men 48 procent av medlemmarna som är anställda på kommuner och regioner i södra och sydöstra Sverige är inte trygga med att påtala oegentligheter till media. Det visar en undersökning genomförd av Akavia. "Det är oroväckande", säger Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum