Umeå kommun

Kommunen får bidrag för att minska spridning av mikroplaster

Dela

Umeå kommun får cirka 250 000 kr i bidrag från Naturvårdsverket för att minska spridningen av mikroplatser till vattenmiljön.

Umeå kommun har 15 konstgräsplaner som behandlas med granulat som innehåller mikroplaster. Det finns sedan tidigare rutiner för att förhindra spridning av mikroplatser, exempelvis så skottas snö under vintern tillbaka upp på planen för att det inte ska spridas.

– Även om vi har rutiner för att förhindra att mikroplasterna landar i dagvattenbrunnarna så finns det fortfarande potentiell risk för spridning. Vi kommer nu att kunna investera i filter för brunnarna som ligger i anslutning till konstgräsplanerna, säger Sofia Åström enhetschef, Fritidsförvaltningen, Umeå kommun.

60 stycken filter eller så kallade granulatfällor kommer att installeras i dagvattenbrunnar som ligger i anslutning till kommunens konstgräsplaner. Genom att sätta filter i brunnarna så fångas granulatet upp i filtret som sedan kan återinföras till konstgräsplanen. Planen är att filter ska vara insatt i brunnarna senast 31 oktober 2019.

Om bidraget från Naturvårdsverket

Naturvårdsverkets bidrag är 251 852 kr och ska gå till investeringar i teknik/i andra åtgärder som syftar till att rena dagvattnet eller förhindra spridning från mikroplaster och andra föroreningar.

Mer information:

Sofia Åström
enhetschef
Fritidsförvaltningen
070-533 01 92
sofia.astrom@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum