Uppsala kommun

Kommunen får utökat tillsynsansvar på serveringsställen

Dela

Den första juli tar Uppsala kommun över hela ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger och kaféer. Om ett serveringsställe inte följer reglerna kan kommunen exempelvis begränsa öppettider eller stänga delar av serveringar.

Det utökade tillsynsansvaret är en följd av en ny, tillfällig lag som upphöra att gälla vid utgången av 2020. Foto Johnér
Det utökade tillsynsansvaret är en följd av en ny, tillfällig lag som upphöra att gälla vid utgången av 2020. Foto Johnér

Regeringen har beslutat att ge kommunerna utökat tillsynsansvar på serveringsställen och flyttar ansvaret för beslut i enskilda restaurangärenden från regionernas smittskyddsläkare till kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnd. Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset genom att göra tillsynsprocessen på serveringsställen enklare och mer effektiv.

- Med det nya tillsynsansvaret kan kommunen agera snabbare för att hindra trängsel på restauranger. Uppsalaborna är så klart välkomna att fortsätta njuta av utelivet på stadens serveringar, men det är nödvändigt att vi alla följer reglerna och fortsätter hålla avstånd, säger Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Möjlighet att utfärda förbud
Det utökade tillsynsansvaret innebär att kommunerna ansvarar för hela kedjan av tillsyn från inspektion till beslut om åtgärd. Under våren har kommunen genomfört cirka 500 tillsynsbesök på serveringsställen för att informera och hjälpa krögare att aktivt motverka trängsel och smittspridning. Nu tillkommer ansvaret för att även förelägga om åtgärder och utfärda förbud.

- Det blir tydligare för restauranger och gäster att det är en och samma myndighet som både kontrollerar trängsel och utfärdar sanktioner. Skulle någon servering helt strunta i lagstiftningen så får kommunen nu befogenhet att begränsa öppettider eller stänga hela eller delar av den restaurangen. Men vi har haft en bra dialog med restaurangerna under våren och jag hoppas att vi inte ska behöva vidta så drastiska åtgärder, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillståndsenheten på miljöförvaltningen.

Kan kräva minskat antal gäster
Några av de tvingande beslut som kommunen kan fatta är att glesa ut bord och stolar, minska antalet gäster som samtidigt får vistas i en lokal eller på en uteservering och införa begränsade öppettider. Exempel på förbud kan vara stängning av en del av ett serveringsställe, stängning vissa tider på dygnet eller stängning av hela serveringen.

Det utökade tillsynsansvaret för kommunen är en följd av en ny, tillfällig lag som träder i kraft den 1 juli och upphöra att gälla vid utgången av 2020.Nyckelord

Kontakter

Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
Telefon: 073-654 78 59
E-post: Klara.Ellstrom@pol.uppsala.se

Tobias Johansson, avdelningschef livsmedelskontroll och tillståndsenheten, miljöförvaltningen
Telefon: 076-100 75 08
tobias.johansson3@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Telefon: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

 

Bilder

Det utökade tillsynsansvaret är en följd av en ny, tillfällig lag som upphöra att gälla vid utgången av 2020. Foto Johnér
Det utökade tillsynsansvaret är en följd av en ny, tillfällig lag som upphöra att gälla vid utgången av 2020. Foto Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum