Linköpings kommun

Kommunen föreslår sänkt hyra för Saab Arena

Dela

Pandemin har slagit hårt mot hockeyklubben LHC och det kommunala evenemangsbolaget Visit Linköping & Co. För att klara den ekonomiska utmaningen föreslår nu kommunstyrelsen att ge aktörerna hyresrabatt på 19,4 miljoner kronor för 2020.

LHC och Visit Linköping & Co (Visit) arrangerar årligen 25-30 stora evenenmang i Saab Arena, som de hyr av Linköpings kommun. På grund av coronapandemin med restriktioner om besöksevenemang är det ekonomiska läget pressat för de båda hyresgästerna. Kommunstyrelsen föreslår därför att sänka hyreskostnaden för 2020. 

– Restriktionerna till följd av pandemin har gjort att varken LHC eller Visit Linköping har kunnat genomföra sina planerade evenemang detta år vilket har påverkat deras möjlighet att betala arenahyran. Genom att besluta om denna hyresnedsättning så ger vi LHC en chans att kunna fortsätta sin verksamhet och därigenom kan kommunen få in hyresintäkter för Saab Arena under kommande år, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Endast sänkning för arenahyran

För LHC gäller hyresrabatten endast för arenaevenemang. Planhyror för ungdoms- och elitverksamhet betalar hockeyklubben liksom alla föreningar i kommunen för. Där blir alltså hyreskostnaden oförändrad. 

– Restriktionernas effekter har slagit hårt mot flera av Linköpings idrottsföreningar och därför har Linköpings kommun vid flera tillfällen under året beslutat om olika former av stödpaket både till idrottsrörelsen och kultursektorn. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att LHC betalar planhyror som alla andra idrottsföreningar i Linköping. Sänkningen av hyran gäller endast för arenan, säger Niklas Borg. 

Minskad hyresintäkt

Beslutet innebär att Linköpings kommun får en minskad hyresintäkt på 19,4 miljoner kronor.

– Den minskade hyresintäkten hanteras inom kommunstyrelsens prognostiserade överskott och syftet med hyresnedsättningen är att möjliggöra att kommunen kan ha hyresgäster i Saab Arena även kommande år, säger Niklas Borg. 

Beslutet kommer att fattas på kommunstyrelsens sammanträde den 15 december.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum