Umeå kommun

Kommunen förlänger stöd till klimatsmart innovationsplats

Dela

Umeå kommun ger förlängt stöd till North Sweden Cleantech – Framtidens klimatsmarta innovationsplats – med 400 000 kronor under 2023. Det enligt ett beslut i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.

– Det här är ett viktigt projekt eftersom det bidrar till att minska klimatpåverkan genom koldioxidutsläpp i Umeå kommun. En förlängning av projektet gör att ännu fler företag får stöd för att introducera nya produkter på marknaden och att arbeta med hållbarhet som hävstång, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

North Sweden Cleantech är en innovations-och exportplattform för grön teknik, ren energi och hållbara lösningar från Västerbottens län och Örnsköldsviks kommun. Projektet har de senaste åren utvecklats till ett starkt partnerskap där Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik stärker sina positioner inom områdena bioekonomi, energi och smarta hållbara städer. Partnerskapet kopplar också tydligt till samarbetet med energiklustret i Vasa/Österbotten.

Det förlängda projektet väntas bidra till att små och medelstora företag i Umeå fortsatt får stöd i sitt kommersialiseringsarbete så att på sikt, fler arbetstillfällen kan skapas. Företagen utvecklar lösningar på klimatutmaningar och projektet kan på så sätt även bidra till pågående arbete med klimatfärdplan 2030.

Den förlängning av projektet som tilldelats medel syftar till:

  • utveckling av bransch-och innovationskluster och testbäddar inom bioraffinaderi, trädbränslen, elektrifiering inklusive elflyg och e-mobilitet, vätgas, vindkraft samt till andra industrikluster kopplade till den hållbara och framtida cirkulära industriutveckling som sker i Norra Sverige. Det inbegriper utökat samarbete med akademin.
  • genomförande av fysiska och digitala konferenser och möten inom de prioriterade områdena bioekonomi, energi och smarta, hållbara städer.
  • stöd till utveckling av gröna innovationer för start up-företag och SMF och stöd för utveckling av samarbeten och affärer mellan små och medelstora företag och nya hållbara industrietableringar och investeringar.
  • stöd till utvecklade internationella innovationssamarbeten och innovationsbesök.
  • stöd till kommunikation avseende hållbara företag och gröna innovationer i syfte att marknadsföra dem som en del av framtidens klimatsmarta innovationsplats.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Elmer Eriksson (M)
ersättare
kommunstyrelsen
Umeå kommun
elmer.eriksson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Välkommen till Umeå Live 400 år, 13–14 juli8.7.2022 15:45:41 CEST | Pressmeddelande

När Umeå Live 400 år tar över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli är det en line-up med kända och efterlängtade artister. Onsdag 13 juli presenterar Umeå live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, står Fricky, Cleo och Broder John på Skeppsbrons scen. Dagarna är därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela festivalen är gratis och medier är förstås varmt välkomna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum