Jönköpings kommun

Kommunen förlorade i tingsrätten i mål om förgiftade träd

Dela

För ett par år sedan fick Jönköpings kommun ett anonymt tips om att en person ska ha förgiftat och dödat två av kommunens träd. Träden var 80 respektive 100 år gamla och hade ett högt ekonomiskt samt kulturhistorisk- och naturvärde.

Polisen startade en utredning som sedan lades ned. Jönköpings kommun ansåg att man hade tillräckligt med bevis, då det bland annat fanns bilder som visade på personens agerande och valde därför att driva ärendet vidare.

Idag kom domen i fallet. Tingsrätten ansåg inte att kommunen hade tillräckliga bevis, vilket innebär att Jönköpings kommun ska betala personens rättegångskostnader.

– Målet visar att träden har dött till en följd av förgiftning och därför blir frågan om vi kan bevisa att det är motparten som orsakat detta. Domstolen ansåg inte att bevisningen räckte till. Vi hade god bevisning men domen visar att det ställs höga krav på kommunen avseende att fullgöra sin bevisbörda, säger Lars-Åke Svensson, chefsjurist på Jönköpings kommun.

– Vi tycker att det var viktigt att följa upp det rättsligt och som Lars-Åke är inne på, så ansåg vi att det fanns god bevisning i just det här fallet. Tyvärr, så är det inte helt ovanligt att många gamla och fina träd med stord värde förstörs i kommunen, säger Thomas Berhgolm, teknisk dirketör på Jönköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Presskonferens angående föroreningarna i kvarteret Obygden13.5.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetet med att komma till rätta med föroreningarna i kvarteret Obygden går vidare in i ett viktigt skede. Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen, i nära dialog med de boende i området, arbetat med projektet. Syftet är att hitta ett åtgärdsalternativ för de föroreningar som en gammal kemtvättsverksamhet lämnat efter sig i ett bostadsområde i centrala Jönköping. Media hälsas välkomna till en presskonferens där företrädare för Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen kommer att berätta mer vad som händer i projektet på kort och lång sikt. Tid: Måndag 16 maj klockan 12.30 Plats: Rådhuset, Galleriet (plan 2) i Jönköping Presslegitimation kan krävas. Presskonferensen kommer att sändas live på www.jonkoping.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum