Umeå kommun

Kommunen fortsätter korta betaltider

Dela

Umeå kommun fortsätter att korta betaltiderna till sina leverantörer för att minska den ekonomiska pressen under coronapandemin. Beslutet som har fattats av kommunstyrelsen gäller fram till den 30 april 2021.

– När vi fattade det här beslutet första gången i våras var det för att bidra till att lösa en akut situation kopplat till de restriktioner som infördes på grund av coronapandemin. Många leverantörer har visserligen klarat att anpassa sig på ett bra sätt, men för andra börjar nu reserverna ta slut och därför gör vi det vi kan för att underlätta. Att korta betaltiderna har visat sig vara en viktig och uppskattad åtgärd, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ambitionen med beslutet är att korta betaltiden för inkommen faktura till i genomsnitt cirka 15 dagar - under förutsättning att verksamheten har kapacitet/förmåga att kontrollera och attestera sina fakturor inom utsatt tid.

Enligt beslutet ska kommunen arbeta för att korta betaltiderna till kommunens leverantörer, samtidigt som ingångna avtal gäller, det vill säga att fakturornas krav- och dröjsmålsränta gäller från ordinarie förfallodatum.

Detta beslut har förlängts av kommunstyrelsen i omgångar till och med 31 december 2020. Om behovet av åtgärden kvarstår efter den 30 april 2021 så fattas ett nytt beslut om tidsbegränsning. Åtgärden förkortade betaltider avser inte betalningar till Umeå kommuns bolag.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Fortsatt distansundervisning på de kommunala gymnasieskolorna20.1.2021 09:15:34 CETPressmeddelande

Från och med måndag 25 januari blir det delvis fjärr- och distansundervisning på de kommunala gymnasieskolorna. Eleverna ska vara hemma var tredje vecka enligt ett rullande schema. – Utifrån det rådande smittläget är det tyvärr nödvändigt med fortsatt distansundervisning. Vi hoppas att det är under en begränsad tid. Våra gymnasieelever har verkligen drabbats hårt under den här pandemin, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum