Linköpings kommun

Kommunen och regionen öppnar rehabiliteringsboende

Dela

Ett rehabiliteringsboende för personer med psykisk funktionsnedsättning öppnar i mars. Satsningen är ett resultat av ett unikt samarbete mellan Linköpings kommun och Region Östergötland.

Att gå från slutenvård på universitetssjukhuset och komma direkt hem är för många personer med psykisk funktionsnedsättning ett stort och delvis riskabelt steg. Därför öppnas nu ett gemensamt rehabiliteringsinriktat korttidsboende, för att både tidigarelägga utskrivning från sjukhuset och möjliggöra ett så självständigt liv efteråt.

– De som är i behov av stöd ska kunna utvecklas till så stor självständighet och ett så vanligt liv som möjligt. Målet med vårt nya rehabiliteringsboende är att rusta patienterna så att fler ska kunna återvända till sitt eget hem, säger Daniel Andersson (L), omsorgsnämndens ordförande.

– Få vårdplatser finns i psykiatrisk slutenvård vilket medför allt kortare vårdtider. Detta boende skall fokusera på aktiv rehabilitering vilket kräver tid och nära samarbete mellan patienten och vårdgivarna. Tydliga vårdplaner ska ligga till grund för arbetet. Psykiatrisk rehabilitering möjliggörs först då alla inblandade tillsammans strävar mot samma mål, säger Marita Ström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Linköping.

Linköpings kommun och Region Östergötland har sedan 2013 gjort ett gemensamt arbete med att utvärdera och utveckla korttidsvården för personer med psykisk ohälsa. Arbetet ligger till grund för det nu aktuella boendet.

Boendet kommer att ligga i nyrenoverade lokaler på Kanberget och ha sju platser att tillgå. Planerad inflyttning sker under mars 2018. Kostnaden för det nya boendet blir 6 725 000 kronor per år, där kommunen står för 3 800 000 kronor och Region Östergötland för 2 925 000 kronor per år.

För ytterligare information kontakta omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L), telefon 0722-40 07 71 eller verksamhetschef på psykiatriska kliniken Marita Ström, telefon 0703-37 40 68.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum