Linköpings kommun

Kommunen och universitetet på gemensamt besök i Guangzhou

Dela

Linköpings kommun och Linköpings universitet genomför nästa vecka ett gemensamt besök i Linköpings systerort Guangzhou i Kina. Syftet med resan är att delta i invigningen av ett forskningscenter inom hållbar stadsutveckling.

Med stöd av städerna Guangzhou och Linköping har Guangzhou universitet och Linköpings universitet (LiU) etablerat ett gemensamt forskningscenter inom hållbar stadsutveckling.

– Linköpings kommuns kontakter med Guangzhou har haft stor betydelse för universitetets möjligheter att etablera samverkan med universitet i Guangzhouregionen. Under besöket kommer även Linköpings innovationsarbete presenteras på en konferens med deltagare från flera länder, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

Syftet med det här besöket är invigningen av forskningscentret. Det blir Linköpings universitets första gemensamma forskningscentrum med ett kinesiskt lärosäte. Centret kommer att innebära gemensamma forskningsprojekt, student- och forskarutbyte men kan också bli en viktig språngbräda för innovationsutveckling och näringslivssamverkan.

– Att vara engagerad i internationella samarbeten är viktigt för oss som lärosäte. Linköpings universitet har framgångsrik forskning, och god samverkan med exempelvis Tekniska Verken, inom området hållbara miljösystem. Dessa erfarenheter kan vi ta med oss till Guangzhou. Visserligen är förutsättningarna lite olika – Linköping är en stad med 150 000 invånare medan Guangzhou har 15 miljoner. Men trots skillnad i storlek har vi mycket att bidra med, säger Helen Dannetun, rektor vid Linköpings universitet.

Nästa år firar Guangzhou och Linköping 20-årsjubileum av sina systerortsrelationer. Under de senaste tre åren har samarbetet ökat betydligt, med mer konkreta och projektinriktade insatser.

– Det är mycket glädjande att Linköpings mångåriga systerortsrelation nu också manifesteras genom etablerandet av ett forskningscentrum i samverkan mellan LiU och Guangzhou universitet. Förhoppningsvis kan det också inom andra områden, såsom besöksnäring och turism, etableras närmare samverkan, understryker kommunalrådet Paul Lindvall (M).

Delegationen från Linköpings kommun leds av borgmästare Helena Balthammar (S). Kommunalråd Paul Lindvall (M) och representanter från Mjärdevi Science Park deltar också i besöket. Från Linköpings universitet deltar representanter från universitetsledningen och forskare inom miljöområdet.

För mer information kontakta borgmästare Helena Balthammar, telefon 072-58 28 069, e-post helena.balthammar@linkoping.se och vice rektor Peter Värbrand, 070-84 23 131, e-post peter.varbrand@liu.se.

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum