Norrköpings kommun

Kommunen överklagar inte kammarrättens beslut om Brovaktarstugan

Dela

Norrköpings kommun kommer inte att överklaga kammarrättens beslut om att säga nej till kommunens begäran att flytta brovaktarstugan för att bygga en ny bro där Femöresbron tidigare låg. Norrköpings kommun kommer nu att titta på en alternativ plats för att kunna fortsätta med sin planering.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

– Vi vet att det här är en fråga som engagerar många Norrköpingsbor, och hade vi valt att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen hade det dragit ut ytterligare på processen. Nu får vi börja planera utifrån att bron ska kunna placeras lite öster om brovaktarstugan som är vår alternativa plats. Vi ska ta fram de ritningar vi redan har på ny bro för att sedan förbereda en ny ansökan om vattendom, säger Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande.

Under januari 2018 beslutade tekniska nämnden i Norrköping om att bygga en ny bro som ska ersätta den gamla Femöresbron som togs bort 2016 eftersom den var i så dåligt skick att den inte gick att rädda.

Planen är att anpassa den nya bron till dagens krav, men ändå vara så lik den gamla bron som möjligt utseendemässigt. Beslutet innebar bland annat att Brovaktarstugan i anslutning till bron skulle behöva flyttas från nuvarande placering, något som Länsstyrelsen Östergötland sade nej till, bland annat eftersom stugan omfattas av byggnadsminnesförklaring.

Ärendet prövades av förvaltningsrätten, som gav kommunen rätt. Länsstyrelsen överklagade dock sedan beslutet till kammarrätten som i juni kom med ett nytt besked - stugan får inte flyttas och den får inte heller höjas. Kammarrätten bedömer att de åtgärder som kommunen vill genomföra runt stugan och brofästet där Femöresbron tidigare låg kommer att påverka området alltför mycket.

– Självklart är det beklagligt att vi fick avslag vad gäller placering av den nya bron, då det hade varit den bästa placeringen sett ur tillgänglighetssynpunkt, men vi rättar oss efter beslutet. Även om vi i dagsläget inte vet exakt vart den nya bron kommer att placeras så kommer vi att se till att den blir så tillgänglighetsanpassad som möjligt. Det är inte rimligt att till exempel personer med funktionshinder ska behöva ta sig över Riksbron för att komma över Motala ström, säger Karin Jonsson.

Läs mer om Femöresbron och planerna på ny bro här: Femöresbron - Norrkoping

Kontakt:
Karin Jonsson (C)
Titel: ordförande tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

_______________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072-597 09 00

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Problem med elevjournaler anmäls enligt lex Maria20.10.2021 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Elevhälsans medicinska insatser gör en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälan gäller brister i överföringen av elevuppgifter från systemet som används för skolans administration till verksamhetssystemet för elevernas medicinska journaler. Ett hundratal elever inom grund- och gymnasieskolorna har antingen fått sin journal på fel skola, journaler på två skolor samtidigt eller ingen journal alls.

Pressinbjudan: Satsning på utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa11.10.2021 15:44:55 CEST | Pressinbjudan

Pandemin har bidragit till att den psykiska ohälsan har ökat bland många barn och unga. Därför kommer Norrköpings kommun under hösten att erbjuda utbildningen Mental Health First Aid (MHFA) med inriktning ungdom. Dessutom har Norrköpings kommun nu antaget en ny regional strategi för suicidprevention. Utifrån den kommer en lokal riktlinje för Norrköping nu att tas fram.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum