Linköpings kommun

Kommunen samordnar planering för vägunderhåll

Dela

Det senaste året har Linköpingsborna fått vänja sig vid flera stora vägarbeten. I samband med kommande underhåll av vägar, gång- och cykelbanor har kommunen gjort trafiksimuleringar och tagit fram en planering. Under året ska ett test med så kallad tyst asfalt göras.

Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun. Ej för nedladdning.
Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun. Ej för nedladdning.

– Vi har höga ambitioner för vägunderhållet i Linköping och det medför att det blir fortsatta vägarbeten. Vi vill att Linköpingsborna ska veta att det finns en genuin planering för att trafiken ska flyta så smidigt som möjligt, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Under 2018 kommer en sammanlagd yta av gator som får ny beläggning omfatta 227 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 5,3 procent av den totala vägarealen. Därtill underhållsbeläggs cirka 48 600 kvadratmeter gång- och cykelvägar samt cykelgator, vilket motsvarar 3,5 procent av den totala arealen för gång- och cykelvägar. Budgeten för underhållet är 30 miljoner kronor.

– Vår bedömning är att lokalgator är särskilt eftersatta när det gäller beläggningsunderhåll. De lägre priserna i avtalet gör det möjligt att fler lokalgator ryms i årets förslag till beläggningsprogram jämfört med de senaste årens program, säger Jonas Sjölin, chef för stadsmiljökontoret.

Planeringen bygger på kommunens egna besiktningar, enkäter och synpunkter från medborgare. Därtill kommer omfattande samråd med Tekniska verken som utför många grävarbeten i vägnätet. Där gemensamma behov finns samordnas ledningsgrävningar med beläggningsprogrammet.

De planerade vägarbetena läggs in i ett program för trafiksimuleringar. På så sätt kan man se hur trafikflödena påverkas och var det kan uppstå större störningar. Utifrån trafiksimuleringen planeras omledningar av trafiken. Startdatum och tidsramar sätts också med hänsyn till detta. För att minimera störningarna kan vägarbeten planeras in på nätterna.

Ett särskilt projekt i beläggningsprogrammet är ett test av så kallad tyst asfalt. Det är sträckan Industrigatan mellan Grenadjärsgatan och Stensbrötsgatan. Det är sammansättningen och tätheten i asfalten som påverkar ljudnivån. Det kan minska bullernivån med 4 – 8 decibel. En utvärdering ska göras av försöket.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun. Ej för nedladdning.
Foto: Claes Lundkvist/Linköpings kommun. Ej för nedladdning.
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum