Linköpings kommun

Kommunen satsar på aktiviteter för barn och unga

Dela

Linköpings kommun satsar för att förbättra möjligheterna för Linköpingsbor och besökare att hitta spännande, pedagogiska och utvecklande aktiviteter för både barn och vuxna. Som en del av satsningen kommer Fenomenmagasinet att utveckla sin verksamhet i nya lokaler och samtidigt lämna plats åt besöksmålet LasseMaja Deckarhus att etablera sig i Gamla Linköping.

– Fenomenmagasinet är en omtyckt och viktig verksamhet för hela regionen. Vi vill ge Fenomenmagasinet bättre förutsättningar att ta ett kliv in i framtiden genom en riktad satsning. Kommunstyrelsen satsar därför särskilda medel för att Fenomenmagasinets flytt ska innebära en uppgradering av utställningen och annat pedagogiskt material, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Utveckla verksamheten

Linköping öppnar upp igen i samband med att pandemin långsamt släpper sitt grepp. I samband med det väljer kommunen att göra en framtidsinriktad satsning på att öka Linköpings attraktivitet som besöksmål med fokus på barn och unga.

I korthet innebär satsningen att det kommunala Fenomenmagasinet, som har en verksamhet som främst är inriktad på pedagogisk verksamhet för barn och unga i samarbete med Linköpings universitet och Region Östergötland, får möjlighet att utveckla sin verksamhet i nya lokaler och med ett ekonomiskt tillskott från Kommunstyrelsen.

– Fenomenmagasinet har en väl fungerande verksamhet redan idag. Fokus där ligger framför allt på att erbjuda pedagogisk verksamhet för skolklasser i Linköping och övriga regionen samt fortbildning av lärare, men där finns också en stor potential att kunna locka besökande familjer i större utsträckning. Att verksamheten får goda förutsättningar att driva sin verksamhet i ny miljö och utvecklas inom ramen för sitt science center-uppdrag är primärt. Satsningen som vi gör nu innebär att Fenomenmagasinet får möjlighet att utveckla sin verksamhet, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tittar på lämpliga lokaler

I nuläget pågår en utredning av vilka lokaler Fenomenmagasinet kommer att få tillgång till. Lokalerna måste vara ändamålsenliga för både det pedagogiska huvuduppdraget och för att kunna erbjuda utvecklande och spännande aktiviteter för barnfamiljer. 

– Det finns ett antal konkreta alternativ som vi tittar på, men vi behöver ge verksamheten lite mer tid att undersöka dem närmare för att se vilket som blir bäst för uppdraget. Det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter har i uppdrag att hitta lämpliga lokaler tillsammans med Fenomenmagasinet. Vi räknar med att det blir klart innan årsskiftet, säger Mikael Borin, biträdande kommundirektör.

Fenomenmagasinets flytt från nuvarande lokaler innebär också att LasseMajas Deckarhus kan erbjudas plats i Gamla Linköping. Martin Widmark, författaren till böckerna om deckarduon LasseMaja, har sina rötter i Linköping och har sedan en längre tid velat etablera en verksamhet i Linköping kopplad till LasseMaja. 

En avsiktsförklaring mellan Martin Widmarks bolag Deckarhuset och Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, som äger fastigheten, har nyligen undertecknats. Den innebär i korthet att Deckarhuset har möjlighet att hyra fastigheten i samband med att nuvarande hyresgäst lämnar lokalerna och att ett hyresavtal ska tecknas senast den 31 januari 2022.

För barn mellan 4-14 år

Deckarhuset blir det första i sitt slag i Sverige och har som inriktning att öppna redan under 2022. Den huvudsakliga målgruppen för det nya Deckarhuset blir familjer med barn mellan 4 och 14 år. 

Att satsa på den här målgruppen ligger helt i linje med kommunens vilja att bli ett mer attraktivt besöksmål för barnfamiljer.

– Vi ser en tydlig trend i att privatturismen kommer att bli allt viktigare för Linköping efter pandemin. Då är det avgörande för Linköping att kunna erbjuda spännande och utvecklande aktiviteter för barn och unga. Genom de här insatserna kan vi ge barnfamiljerna två riktigt bra anledningar att komma till Linköping, vilket är mycket positivt för Linköping och besöksnäringen, säger Niklas Borg.

Kontakter

Ulf LarssonStyrelseordförandeLasseMaja Deckarhus

Tel:070-237 10 00

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Leanlink satsar på sjuksköterskor3.12.2021 09:01:28 CET | Pressmeddelande

Linköpings kommun väljer att göra en särskild lönesatsning på sjuksköterskor och distriktssköterskor inom Leanlink. – Det är positivt att vi nu kan göra en riktad och efterlängtad satsning på den här prioriterade gruppen. Det ligger väl i linje med kommunens personalpolitik och arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens vice ordförande och ansvarig för personalfrågor.

Linköpings sommarblommor skapar arbete1.12.2021 16:00:00 CET | Pressmeddelande

Linköpings kommun vidtar en rad insatser för att minska försörjningsstödet bland annat genom att tillskapa flera insatser med arbetslika aktiviteter. Det är viktigt att skapa aktiviteter inom områden som kan leda till egenförsörjning. Efterfrågan på arbetskraft inom de gröna näringarna ökar och behovet fylls idag ofta med utländsk arbetskraft. I Trädgårdsföreningens växthus odlas kommunens sommarblommor, lökar och annan växtutsmyckning och det kommer nu också att bli ett växtcentrum för 16 arbetslika aktiviteter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum