Jönköpings kommun

Kommunen stänger webbverktyg efter granskning

Dela

På morgonen i dag sände Ekot/SR P4 en granskning av 500 myndigheters webbplatser och webbverktyget Google Analytics. Jönköpings kommun är en av de 500 myndigheter som granskats.

- Det är alltid bra att myndigheter granskas och kommunen ska inte bidra till att skicka personuppgifter vidare från människor som är inne och tar del av vår webbplats. Därför stängde vi ner Google Analytics igår, säger Annica Snäll, kommunikationschef i Jönköpings kommun.

Kommunen samlar inte in persondata för att sedan rapportera vad en unik invånare inom kommunen har fyllt i eller surfar på. Data används för att justera webbplatsen så att fler nås av mer träffsäker information.

Stänger verktyget

Jönköpings kommun har sedan tidigare sett att det verkade som att vårt webbsystem Sitevisions inställningar för anonymisering av IP-adresser inte följde Google Analytics inställningar helt. En uppdatering var beställd till 2 mars från vår webbleverantör Sitevision om att spårning av IP-adresser inte ska ske. Denna uppdatering gjorde vi istället skyndsamt i går. Tyvärr verkar det som att det även efter uppdateringen skickas personuppgifter i form av ip-adresser till Googles amerikanska servrar. Därför stängde kommunen webbverktyget Google Analytics i går eftermiddag.

- Utan analysverktyg minskar kvaliteten på Jönköpings kommuns webb. Vi använder oss inte själva av personuppgifter från analysverktyget. Kommunen samlar endast data på en övergripande nivå för att kunna utläsa användarbeteenden i syfte att hjälpa besökarna att hitta rätt, säger Annica Snäll.

Inte brutit mot sekretess

Kommunen utreder nu om problemet kan avhjälpas eller om det finns andra webbverktyg med liknande funktioner.

- Jag kan konstatera att personuppgifter har hanterats på ett sätt vi inte avsett. Jag ser dock inte att vi brutit mot någon sekretess, varför vi inte kommer anmäla oss till IMY, säger Johan Isaksson, dataskyddsombud på Jönköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum