Norrköpings kommun

Kommunen stöttar livsmedelsverksamheter för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Dela

Livsmedelsenheten inom Norrköpings kommun kommer att ringa och besöka utvalda restauranger, caféer och likande verksamheter för att hjälpa verksamheterna i deras arbete för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Den 24 mars kom nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten om hur bland annat restauranger och caféer ska agera för att undvika smittspridning av covid-19. Det handlar bland annat om att man ska förebygga trängsel och att servering endast får ske vid sittande bord.

Verksamheter som berörs är till exempel restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter och uteserveringar.

Vi gör det här för att stötta företagarna att göra rätt och för att minska riskerna för smittspridning på restauranger, caféer och barer, säger Maria Sayeler (S) ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Fokus kommer att ligga på att informera verksamhetsutövarna på vad som gäller och ge tips på lösningar. Det är kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer som kommer att genomföra arbetet genom att ringa upp och besöka verksamheterna.

 Vid avvikelser kommer vi direkt att hjälpa och informera verksamhetsutövaren att omgående vidta åtgärder. Om åtgärder vidtas kommer uppföljande besök att göras efter det. Åtgärdas inte avvikelserna så kommer vi att behöva rapportera detta vidare till smittskyddsläkarna som sedan efter samråd med oss kan fatta beslut om att stänga verksamheten, säger Magdalena Öberg, enhetschef livsmedel på Norrköpings kommun.

Norrköpings kommun kommer att följa den mall som Stockholms stad tagit fram för hur arbetet ska gå till som flera andra kommuner, där ibland Linköping redan börjat använda.

Det är bra att kommunerna i regionen och runt om i landet gör på likande sätt, säger Magdalena Öberg.

Besöken kommer inte att kosta något för företagarna. Beslut om att genomföra arbetet är ett ordförandebeslut som byggnads- och miljöskyddsnämndens presidium ställt sig bakom.

Kontakt:
Magdalena Öberg
Titel: Enhetschef livsmedel
Telefon: 011-15 63 85

Maria Sayeler (S)
Titel: ordförande byggnads- och miljöskyddsnämnden
Telefon: 073-896 15 86

_________________________________________
Avsändare:Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon:072-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum