Jönköpings kommun

Kommunen vill få en bild av vad invånarna tycker om för arkitektur

Dela

Stadsbyggnadskontoret på Jönköpings kommun håller just nu på att ta fram en Arkitekturstrategi. Nästa år är tanken att kommunfullmäktige ska fatta beslut om den. Som en del i detta arbete vill nu kommunen veta vilka byggnader och vilka stadsmiljöer och stadsdelar som invånarna tycker om och framför allt varför man gör det.

- Vi gör ingen stor medborgardialog utan en mindre digital kampanj där vi vill skapa intresse för arkitektur i stadsmiljön och samtidigt få en bild av vad invånarna uppskattar för byggnader och stadsmiljöer. Även om vi tror att vi vet kanske det inte är precis samma typ av byggnader och miljöer som vi på kommunen ser har ett stort värde. Dialogen om vad arkitekturen bidrar med i staden är väldigt viktig, säger Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt på Jönköpings kommun.

Arkitekturstrategin ska beskriva kommunens ambition och vilja kring arkitektur och gestaltning, men den ska framförallt bli ett praktiskt dialogverktyg och ett kunskapsunderlag som ska bidra till ökad samsyn. Under hösten har flera workshops genomförts med byggaktörer och arkitektkontor för att få igång dialogen.

- Arkitektur är så mycket mer än bara utseendet på en byggnad. Det handlar bland annat om hur vi kan skapa levande stråk i staden, hur nya byggnader samspelar med äldre stadsmiljöer, hur vi bygger bra och trygga livsmiljöer som bidrar till hållbarhet och mervärden i stadsmiljön. Vi som kommun behöver vara ett föredöme, men vi kan inte åstadkomma det själva. Det handlar om samverkan med byggaktörer, arkitekter, men också med invånarna, säger Bengt.

Är man intresserad av att tycka till gör man det via kommunens hemsida eller på kommunens sociala medier.

Nyckelord

Kontakter

Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt
Tel: 036-10 59 70
E-post: bengt.karlsson2@jonkoping.se

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 143 400 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Pilotprojektet Syret Jkpg visar lokalerna på Kämpevägen26.10.2021 07:45:00 CEST | Pressinbjudan

Jönköpings kommun visar de två fastigheter på Kämpevägen som under de närmsta två åren ska ge tillfälligt rum åt projektet Syret Jkpg. En arena med högt i tak – för personer som vill ta sitt entreprenörskap inom kulturella och kreativa näringar till nästa nivå. Projektet Syret Jkpg är en pilot i syfte att ta reda på hur den här sortens verksamhet kan bedrivas i samverkan mellan region, kommun och Science Park. Från och med 1 november kan deltagarna i projektet flytta in på Kämpevägen 22 och sedan också 26. Vi berättar om lokalerna, visionerna och målsättningarna med projektet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum