Linköpings kommun

Kommunens arbete mot bidragsbrottslighet börjar ge resultat

Dela

Allians för Linköpings förstärkning av arbetet mot felaktiga utbetalningar har bland annat resulterat i ett nytt team som fokuserar dels på att utreda men även på att förebygga felaktiga utbetalda bidrag. Ett arbete som redan nu börjar ge resultat, på arbetsmarknadsnämndens individutskott förra vecka så togs beslut om att återkräva totalt 350 000 kronor. Samtliga fall också polisanmälda.

I Linköping utbetalas årligen nästan 300 mnkr i försörjningsstöd, varje utbetalning granskas men trots det kan det inte uteslutas felaktigheter.

- Felaktigt utbetalda bidrag kan bero på slarv eller att man helt enkelt fyllt i fel uppgifter men i vissa fall är det tyvärr så att man uppsåtligen försöker ta del av ersättningar som man inte har rätt till, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Kommunens främsta inkomstkälla är kommunalskatten, den finansierar mellan 80-85 procent av kommunens löpande verksamhet, som förskola, skola, äldreomsorg, gator, vägar med mera. Det är därför av stor vikt att skattemedel hanteras ansvarsfullt och används till rätt områden. Allians för Linköping har avsatt riktade resurser för att förstärka kommunens arbete mot bidragsbrottslighet, vilket bland annat har resulterat i ett helt nytt team bestående av fem medarbetare som arbetar med att både utreda och förebygga att bidrag betalas ut felaktigt.

- Det är lite blandade känslor. Det är tråkigt att vi har behövt satsa resurser för att motverka bidragsbrottsligheten men å andra sidan är det verkligen glädjande att satsningen redan börjar ge resultat. I Linköping ska bidragen gå till dem som har rätt till dem. Det ska vara mycket svårt att fuska till sig bidrag i Linköping, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum