Värmdö Kommun

Kommunens miljö- och klimatarbete fortlöper enligt plan

Dela
Värmdö kommun gör årligen ett miljöbokslut. Miljöbokslutet ger en samlad bild av åtgärder och initiativ inom miljö- och klimatarbetet och följer upp hur det går med de mest centrala målen som är beslutade i kommunens miljö- och klimatplan 2020 – 2030. Miljöbokslutet för 2022 har beslutats av Kommunfullmäktige.

Sammanfattningsvis löper kommunens miljö- och klimatarbete på i stort enligt plan under 2022, och många åtgärder har vidtagits med god effekt. Liksom tidigare års bedömningar måste åtgärdstakten öka, vissa prioriterade områden bör få ökat fokus och den systematiska integreringen av miljö- och klimat bör tillta i samtliga kommunala verksamheter.

-         Miljöbokslutet tydliggör bra saker som gjorts men också att takten behöver öka. Därför har Värmdösamarbetet inrättat ett nytt klimat- och miljöutskott och kommer under året besluta om en klimatbudget för att ytterligare vässa styrningen. Mer samverkan med civilsamhälle och näringsliv är viktiga nycklar för att kommunen som helhet ska nå målen, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande

En insikt som miljöbokslutet påvisar är att fler insatser behöver göras för att kommunicera och visualisera det miljö- och klimatarbete som kommunen bedriver. För att främja att hela den geografiska kommunen bidrar konkret till miljö- och klimatarbetet behöver också kommunen samverka i ännu större utsträckning med invånare, företag och föreningar.

-        Mycket bra görs och vi behöver fortsätta den här resan genom att arbeta smartare och mer systematiskt med miljö- och klimatfrågorna, säger Cecilia Lejon, kommundirektör.

Exempel på åtgärder med positiv utveckling under 2022:

  • Växthusgasutsläppen från kommunens fordons- och maskinpark har minskat tack vare ökad användning av biodiesel och att andelen miljöfordon har ökat till 17 procent.
  • Laddinfrastrukturen har fortsatt byggas ut i hög takt. Totalt lät kommunen installera 72 laddstolpar under 2022.
  • Miljöövervakningen inom vattenområdet har återupptagits, vilket är avgörande för att kunna följa upp effekterna av de vattenförbättrande åtgärder som vidtas.
  • Flera initiativ har tagits för att restaurera och återställa våtmarker i kommunen samt att skydda natur och ekosystem, bland annat genom naturreservatsbildning där fyra nya naturreservat är under arbete.

Exempel på utmaningar:

  • Utsläppen från båttaxi ökade betydligt under 2022 till cirka 258 ton CO2e och börjar närma sig nivån på utsläppen från hela kommunens fordons- och maskinpark.
  • Det bedöms svårt för kommunen att uppnå de lagstadgade miljökvalitetsnormerna för god ekologisk och god kemisk kvalitet för ytvatten till 2027. Nuläget är att endast 6 procent av kommunens ytvatten når god ekologisk status medan 0 procent når god kemisk status jämfört med målet på 100 procent. Trots åtgärder, som att kommunen utarbetar en vattenplan, tar det lång tid att uppnå en förbättrad vattenkvalitet i kommunens sjöar, vattendrag och kustvatten.

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 46 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye