Linköpings kommun

Kommunens nya webbplats erbjuder ännu bättre service

Dela

Den 13 juni växlar Linköpings kommun över till en ny extern webbplats. Webbplatsen har vuxit fram som en publik utvecklingssajt sedan oktober 2015. Kommuninvånarna har kunnat följa arbetet och skicka in synpunkter direkt på utvecklingssajten, som kallas betasajt.

En sida från nya linkoping.se
 

– Med den nya webbplatsen vill vi underlätta ännu mer för användarna, säger Johanna Gerhardsson, webbstrateg och projektledare. Vi kan erbjuda ännu bättre service och nytta för våra besökare.

Projektet för att utveckla nya linkoping.se började under 2015. Genom att se över såväl underliggande kod och design som innehåll, informationsstruktur och webborganisation har man arbetat för att skapa nästa generations webbplats.

En stor förändring är att den nya webbplatsen anpassar sig till den enhet som besökaren använder, vilket förväntas av en modern webbplats idag. 
– Fler än hälften av besöken på linkoping.se sker idag med mobiltelefon eller surfplatta, så det är klart att vi måste anpassa webbplatsen till det. Under projektet har användbarhetstester utförts med ett antal utvalda målgrupper. Det har gett värdefull input, till exempel när det gäller anpassningar av den mobila menyn, säger Johanna Gerhardsson.

På kommunens nya webbplats är tillgänglighet högt prioriterat, både för teknik och språk. Man har byggt om samtliga webbsidor från grunden. Varje sida har fått ett tydligt syfte och en tydlig målgrupp. En stor utbildningssatsning har genomförts för att kompetensutveckla hela webborganisationen som nu består av drygt 200 personer.

För första gången har Linköpings kommun utvecklat en ny webbplats helt öppet gentemot kommuninvånarna. Synpunkter har kommit in bland annat via betasajten. Dessa har tagits med under arbetets gång och gjort det lättare att prioritera vissa ändringar.

Den nya webbplatsens informationsstruktur utgår från nätverket Funkas kommunstruktur Funkaboda. Funka är marknadsledande inom området tillgänglighet.

Startsidan har fortfarande en liggande meny överst, men har fått ett betydligt mer avskalat utseende, med några bildpuffar där stora händelser eller projekt lyfts fram. 
– Linköping är en stad med stark tillväxt och med många stora utvecklingsprojekt på gång. Webbplatsens nya startsida kommer att kunna användas för att lyfta stora, viktiga händelser och spegla staden på ett nytt sätt, säger Catarina Thuning, kommunikationsdirektör i Linköpings kommun.

En nyhet är också den så kallade utförarwebben, där kommunen samlat särskild information till den gemensamma målgruppen utförare.

Även efter att den nya webbplatsen lanseras den 13 juni, finns möjligheten för Linköpingsborna att påverka innehållet. Verktyget som gör det möjligt för besökare att lämna feedback finns tillgängligt i ytterligare några månader efter lanseringen. Dessutom införs en ny funktion på sidorna för att lämna återkoppling.

Den nya sajten lanseras den 13 juni. Då ersätts nuvarande linkoping.se som lanserades 2009, av den nya sajten. Tills dess nås den nya versionen på adressen beta.linkoping.se.

Kontaktpersoner: Johanna Gerhardsson, webbstrateg och projektledare, telefon 0730-28 65 74, Catarina Thuning, kommunikationsdirektör, telefon 0703-20 28 63

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum