Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Kommuner efterfrågar stöd vid större företagsnedläggningar och ekonomiska kriser

Dela
När en kommun eller en ort drabbas av en större företagsnedläggning krävs snabba åtgärder. I en ny rapport från Tillväxtanalys föreslås ett antal systemförbättrande insatser som skulle kunna underlätta omställning för kommuner vid ekonomiska kriser.

När ekonomiska kriser, stora varsel och uppsägningar sker påbörjas ofta en lokal och regional mobiliseringsprocess för att lindra negativa konsekvenser och snabbt hitta lösningar.

I rapporten ”När en dörr stängs, öppnas ett fönster - En rapport om omställningsprocesser vid större företagsnedläggningar” studeras sådana processer i tre kommuner: Robertsfors, Hudiksvall och Oskarshamn. De tre kommunerna har alla drabbats av stora nedläggningar och varsel under 2010-talet.

Det tar lång tid att återhämta sig från en ekonomisk kris och de leder ofta till stora sysselsättningsminskningar. Medan sysselsättningen i storstadskommunerna ofta vänder upp och når högre nivåer än innan en kris, är återhämtningen betydligt sämre i de mer avlägsna kommunerna, i synnerhet i landsbygdskommunerna. Där har tidigare ekonomiska kriser inneburit bestående förluster av arbetstillfällen. Rapporten visar att förutsättningarna för ett framgångsrikt omställningsarbete beror på tillgången till etablerade nätverk och hur kommunen är organiserad.

 Vi har sett att betydelsen av att snabbt sätta in åtgärder för att lindra effekterna av en nedläggning är stor. Kommuner som redan har ett organiserat samarbete med näringslivet  och kapacitet att tillföra extra resurser kan snabbare komma i gång med åtgärder, säger Ulf Tynelius, projektledare Tillväxtanalys.

I rapporten efterfrågar kommunerna därför en nationell struktur där det enkelt går att ta del av andra kommuners erfarenheter av liknande processer.

– Vi ser inte mycket av rutiner eller lättillgänglig information om tidigare erfarenheter inom kärnfrågor som berör organisering och verktyg. I de fall vi studerat har omställningsprocesserna drivits av nyckelpersoner vilket gör processerna sårbara, säger Ulf Tynelius.

Kommunerna pekar även på behovet av att redan innan ett akut läge uppstår ha en klar bild av rollfördelning, verktyg och mandat. Därför föreslår Tillväxtanalys i rapporten att region eller länsstyrelse får en koordinerande roll.

– Förutsättningar att driva ett omställningsarbete skiljer sig kraftigt mellan Sveriges kommuner. Vi ser därför ett behov av ett riktat projektledarstöd till små kommuner i extraordinära situationer av omställningskaraktär, säger Ulf Tynelius.

Rapporten är en del av ett större uppdrag om regional omställning som Tillväxtanalys slutredovisar sommaren 2023.

Bilder

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye