Dagens Samhälle

Kommuner gör rekordvinst

Dela

Trots stigande kostnader gjorde kommunerna förra året ett bättre resultat än någonsin med mäktiga 21,5 miljarder kronor i överskott. Och största vinnare var små kommuner med ett stort flyktingmottagande. Det visar Dagens Samhälles genomgång av boksluten för 2016.

 
Förra året ökade kommunernas kostnader med 7,4 procent, vilket är betydligt mer än ett normalt år. Men tack vare gynnsam konjunktur, reavinster och statsbidrag för flyktingmottagning blev det ändå vinstresultat i de flesta kommuner.

Kommunerna kunde sammanlagt räkna in 58 miljarder kronor mer på intäktssidan 2016 jämfört med året innan, och 21,5 av miljarderna landar alltså som vinst i boksluten.

Bland kommunerna som gjort de allra största överskotten per invånare toppar Ljusnarsberg, Överkalix, Munkfors, Lessebo, Borgholm, Norberg och Laxå. Gemensamt för dem är att de tillhör de största mottagarna av flyktingar. Och därmed de största mottagarna av det tillfälliga statliga flyktingstödet som kom sent 2015, med 8 miljarder kronor till kommunerna.

– Staten har betalat bra för flyktingmottagandet, speciellt för ensamkommande flyktingbarn, konstaterar Björn Fogelberg, ekonomichef i Munkfors.

Totalt sett hamnar dock mer än en tredjedel av det kommunala rekordresultatet i Stockholms län. Här är det är framför allt reavinster i samband med det höga byggandet som spelar in. Att förädla och sälja mark för bostadsändamål ger stora engångsvinster, exempelvis i Stockholms stad som redovisar 4,4 miljarder i reavinst 2016.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum