Dagens Samhälle

Kommuner kräver att staten betalar sin flyktingnota

Dela

Kommunernas krav på Migrationsverket för mottagandet av asylsökande närmar sig 10 miljarder kronor. Många kommuner har fått ta lån för att täcka upp underskottet. Nu kräver de att något görs för att snabba på handläggningen.


Staten har det ekonomiska ansvaret för de asylsökande. Men kommunerna som de vistas i får kostnader som de måste ansöka hos Migrationsverket om att få täckning för.

I slutet av juli summerades kommunernas krav till nära 9 miljarder kronor, vilket var drygt 1 miljard mer än en månad tidigare. När augusti räknas in tyder mycket på att sifran ligger runt 10 miljarder. 

– Vi har fått låna eftersom det belastar likviditeten. Och det finns en osäkerhet när det kan släpa efter i nio månader. Vi vet ju inte säkert att vi kommer att få pengarna, säger Filipstads kommunstyrelseordförande Per Gruvberger (S), till Dagens Samhälle.

I slutet av juli uppgick ersättningskraven i de ansökningar som då var äldre än tre månader till totalt 4,4  miljarder. Det finns ärenden som legat hos verket i över ett år.

– Det är helt oacceptabelt. Eftersom Migrationsverket inte klarar sitt uppdrag så måste regeringen göra något, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum